StoryEditor

Ladislav Pásztor: Treba jasne povedať, kto zaplatí za zdravotnú starostlivosť

18.05.2004, 00:00
Ako primárny dôvod, prečo súhlasíme zo zákonmi, možno označiť nespokojnosť neštátnych ambulantných lekárov so súčasným stavom. Z hľadiska ambulantného sektora sa dlhšie obdobie výrazne nemení cena bodu, nie sú stanovené adekvátne ceny výkonov a kapitácie, hovorí pre HN prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor.
ASL SR na rozdiel od Slovenskej lekárskej komory (SLK) podporuje reformné zákony ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Prečo teda stojíte za ministrom?
- Ako primárny dôvod, prečo súhlasíme zo zákonmi, možno označiť nespokojnosť neštátnych ambulantných lekárov so súčasným stavom. Z hľadiska ambulantného sektora sa dlhšie obdobie výrazne nemení cena bodu, nie sú stanovené adekvátne ceny výkonov a kapitácie. V podstate ambulantný sektor viac rokov ťahá zdravotníctvo. Nikdy sa nekonalo žiadne jeho oddlženie. Pritom zdravotníctvo ako celok sa stále zadlžuje. Už je pre nás neprijateľné uvažovanie typu - však príde štát a ten to oddlží. Myslíme si, že zdravotné poisťovne ako akciové spoločnosti budú tlačené do toho, aby nakupovali efektívnu a kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Je dlhodobo preukázané, že ambulantný sektor je najefektívnejší a najlacnejší z hľadiska zdravotnej poisťovne. Veríme, že práve do ambulantného sektora budú poisťovne investovať väčšinu zdrojov. Zastávame tiež názor, že ambulantný sektor môže byť efektívny, ak je súkromný.

Nemáte teda žiadne výhrady proti predloženým zákonom?
- Samozrejme, že v predložených zákonoch vidíme určité riziká. Vyjadrovali sme nesúhlas so zrušením zdravotníckych obvodov. Keď však bolo možné o výhradách diskutovať, nikto - myslím tým lekárske organizácie - naše stanovisko nepodporil. V súčasnosti sme už dospeli do štádia, že sa treba pripraviť na navrhované reformné zmeny. Ak budeme vedieť poskytovať kvalitnú a efektívnu zdravotnú starostlivosť, nemusíme mať strach z prichádzajúcej zdravotníckej reformy. Veľmi dobre poznáme aj zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej za základe verejného zdravotného poistenia. Málokto si však skutočne preštudoval tento zákon. Ak poslanci NR SR rozhodnú o zvýšení percenta odvodov z priemernej mzdy napríklad na 6 %, tak takmer všetky diagnózy môžu byť plne hradené. Súhlasíme s názorom ministra Zajaca, že treba jasne povedať, kto za zdravotnú starostlivosť zaplatí. My už naozaj chceme pracovať za reálnych platobných podmienok. Súhlasíme so zámerom ministra presmerovať verejné financie na celospoločensky závažné diagnózy, teda na srdcovocievne a onkologické choroby. Môžem povedať aj to, že reforma ASL, ktorú sme si aj my pred časom pripravovali, v mnohom vychádzala z podobných zásad ako súčasná reforma zdravotníctva. Aj my sme apelovali na zvýšenie zodpovednosti lekára aj občana.

Všetci ste lekári - aj členovia ASL, aj členovi SLK. Navyše, všetci ste členmi jedného zoskupenia - stavovskej lekárskej komory. Znamená to, že v komore sú dva protichodné tábory, pokiaľ ide o reformu zdravotníctva? Vy ste už svoje argumenty za reformu uviedli, čím sa dá vysvetliť skutočnosť, že SLK je proti reforme?
- V SLK som obyčajným členom, preto môžem poskytnúť len tento môj pohľad. Myslím si, že najväčším problémom je návrh ministra Zajaca zrušiť povinné členstvo lekárov v komore. Bol som jeden z tých, ktorí aktívne bojovali za presadenie povinného členstva v komore lekárov. Prešiel som takmer všetky výbory NR SR s exministrom Romanom Kováčom a pre mňa je jedným z veľkých osobných sklamaní skutočnosť, že mnohí lekári dodnes povinné členstvo odmietajú. Ak sa schváli Zajacov návrh o dobrovoľnom členstve, komora bude musieť zabojovať o svojich členov. Čas ukáže, či to je dobré alebo zlé rozhodnutie. Keď sa v názoroch na reformu rozchádzame, tu sa zase ASL zhodne so SLK - sme za povinné členstvo v stavovskej komore lekárov. No, opäť musím skonštatovať, že keď sme v rámci pripomienkového konania k reformným zákonom hľadali širšiu podporu, nikto nás v zachovaní povinného členstva nepodporil.

Často kritizovaným návrhom - aj zo strany SLK - je požiadavka zriadiť celkom nový úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Odporcovia argumentujú skutočnosťou, že funkcie, ktoré by mal plniť úrad, už v súčasnosti vykonávajú iné inštitúcie. Aké stanovisko tu teda zastávate?
- Určite nemáme radosť z tohto úradu. Kompetencie, ktoré tento úrad dostane, budú naozaj veľmi veľké. V spoločných rokovaniach s ministrom sa nám však podarilo dostať lekárov do rovnoprávneho postavenia s úradom. Netvrdím, že úrad je absolútne dobrá vec, myslím si však, že ak vzťahy budú založené na korektnom partnerstve, môže to fungovať.

Ako by ste občanom vysvetlili, že za niektoré zdravotnícke výkony si musia po prijatí zákonov priplatiť? Doteraz tak nemuseli robiť a boli ošetrení.
- Na to musí odpovedať vláda, a najmä NR SR. Tí sa musia rozhodnúť, čo je pre nich priorita, či sú ochotní dať do systému o ďalších 15 mld. Sk ročne viac.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:07