StoryEditor

Následky zákonníka prídu neskôr

29.06.2007, 00:00

Vplyv novely Zákonníka práce na zamestnanosť je z krátkodobého hľadiska zanedbateľný. Hoci dáva viac výhod zamestnancom, a pravdepodobne zvýši personálne náklady firiem, jeho efekt budeme môcť sledovať až s určitým časovým odstupom. Dôsledky budú však asi až sekundárne.
Rok po schválení Kaníkovej novely sa nezamestnanosť na Slovensku mierne zvýšila. Ale už v roku 2005 klesla o viac ako jedno percento v porovnaní s rokom 2003. Odvtedy počet nezamestnaných každoročne klesá. Rok 2004 vyznel negatívne aj z hľadiska rastu zamestnanosti, ktorá sa zvýšila len o nepatrné tri desatiny percenta. Posledných päť štvrťrokov za sebou však rastie viac ako troma percentami. Samozrejme, že na mieru nezamestnanosti, alebo rast zamestnanosti, vplýva mnoho faktorov a je potrebné sa pozerať na situáciu ako na komplex viacerých faktorov.
Slovenskej ekonomike výrazne pomohol okrem iného náš vstup do Európskej únie, daňová reforma alebo štátna pomoc pre zahraničných investorov. Prílev zahraničných investícií, ktoré generujú nové pracovné miesta, je však ovplyvňovaný aj podmienkami na trhu práce. Lacná kvalifikovaná pracovná sila začína byť na Slovensku pomaly minulosťou, keďže niektoré podniky už majú problém nájsť pracovníkov s potrebnou kvalifikáciou. Navyše po vstupe Rumunska a Bulharska do únie majú investori viacero možností, kde umiestniť svoje prevádzky a pracovná sila patrí medzi najdôležitejšie faktory rozhodovania sa. Nový Zákonník práce im rozmýšľanie môže uľahčiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zakonnik-prace, menuAlias = zakonnik-prace, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 13:48