Príznakmi nádchy sú pálenie a svrbenie nosovej sliznice, kýchanie, vodnatý alebo hnisavý výtok z nosa...Foto: Shutterstock
StoryEditor

Skoncujte s otravným kašľom či nádchou: Tie správne rady, ktoré pomôžu

27.12.2023, 11:00
Autor:
TASRTASR

Nádcha je jedno z najčastejších ochorení dýchacích ciest. Aj keď sú komplikácie nádchy skôr zriedkavé, určite ju netreba podceniť.

 

Kašeľ je nepríjemný sprievodný jav mnohých ochorení. Ak trápi v aktuálnom zimnom období kašeľ alebo nádcha aj vás, farmaceutky Monika Zdechovan a Júlia Kollárová z lekární Dr. Max vám poradia, ako sa ich rýchlo a efektívne zbaviť.

Poznáme niekoľko typov kašľa a každý si vyžaduje iný typ liečby

Podľa klinických príznakov rozlišujeme kašeľ na vlhký (produktívny) a suchý (neproduktívny), podľa dĺžky trvania na akútny a chronický. Akútny kašeľ sprevádza akútne vírusové infekcie horných dýchacích ciest, alergickú nádchu, akútny zápal priedušiek alebo zápal pľúc. Chronický kašeľ nastáva vtedy, keď pretrváva dlhšie ako 21 dní.

Nastavte správnu liečbu kašľa

Monika Zdechovan tvrdí, že na liečbu suchého dráždivého kašľa, ktorý nevedie k odstraňovaniu hlienu z priedušiek, sa používajú antitusiká (lieky na tlmenie kašľa). „Antitusiká nie je vhodné súčasne kombinovať  s expektoranciami, nakoľko pôsobia protichodne. Expektoranciá riedia hlien, ktorý je tlmený antitusikami a v dôsledku toho sa hlien hromadí v dýchacích cestách, čo spôsobuje riziko tvorby hlienovej zátky. Na trhu sú však dostupné bezpečné prípravky na liečbu oboch druhov kašľa,“ upozorňuje odborníčka. Ako postupovať pri vlhkom produktívnom kašli? Pri liečbe siahnite po expektoranciách, mukolytikách. Tieto liečivá uľahčujú vykašliavanie hlienu.

Podporná liečba z liečivých rastlín

Farmaceutka radí, aby ste nezabúdali na podpornú liečbu vo forme prípravkov z liečivých rastlín. Môžete siahnuť napríklad po eukalyptovej silici, cineole, extraktoch a nálevoch z brečtanu, materinej dúšky alebo tymianu. Reflex pre kašeľ tlmia rastliny s obsahom slizov, ako sú skorocel kopijovitý, slez lesný, slez maurský, lišajník islandský a ibiš lekársky. Ako podpornú liečbu môžete použiť nálevy, sirupy a pastilky z vyššie vymenovaných rastlín. Pri terapii kašľa je vhodná inhalácia minerálnej vody, slaných roztokov alebo eukalyptovej silice. Inhalácia zvýši produkciu vodnatého hlienu a podporí vykašliavanie. Eukalyptová a mentolová silica sa nesmie používať u detí do dvoch rokov pre riziko vzniku apnoe alebo laryngospazmu.

Nádchu nepodceňujte

Príznakmi nádchy sú zníženie kvality až znemožnenie dýchania cez nos, pálenie a svrbenie nosovej sliznice, kýchanie, vodnatý alebo hnisavý výtok z nosa, strata čuchu, bolesť hlavy, tlak na tvári aj očné prejavy ako opuch viečok či slzenie očí. Z hľadiska dĺžky delíme nádchu na akútnu (trvá menej ako 4 týždne) a chronickú (trvá dlhšie ako 12 týždňov). Podľa pôvodcu ochorenia môžeme nádchu rozdeliť do niekoľkých skupín: infekčnú (spôsobujú ju vírusy, baktérie a plesne), sennú (vyvolaná pôsobením alergénov na organizmus), nealergickú (spôsobujú ju lieky, choroby, dráždivé látky a pod.) či špeciálnu nádchu (u tehotných žien).

Farmaceutka Júlia Kollárová radí, aby ste nádchu určite nepodceňovali. „Opuch nosovej sliznice môže pri akútnej infekčnej nádche sťažiť odtekanie nahromadeného sekrétu. Tým sa vytvárajú vhodné podmienky pre rast a množenie ďalších mikroorganizmov. Vzniká druhotná bakteriálna infekcia, pri ktorej je už vhodné vyhľadať lekára,“ pokračuje odborníčka. Spozornieť treba najmä pri deťoch, ktoré trpia napríklad alergickou nádchou. Ak sa nebude u nich nádcha liečiť, môže prerásť až do bronchiálnej astmy.

Ako vyliečiť nádchu?

Do nosa aplikujte roztoky vo forme kvapiek alebo sprejov, ktoré znižujú prekrvenia nosovej sliznice a dochádza k stiahnutiu opuchnutej sliznice nosa. Dôležité je, aby ste si počas nádchy dopriali dostatok tekutín, ktoré podporia očistu organizmu. Vyživia vás zeleninové alebo kuracie vývary. Medzi osvedčené babské rady patrí naparovanie teplou parou s použitím rôznych silíc a morskej soli. Nemali by ste zabúdať ani na zvýšený príjem vitamínov, najmä vitamínu C a zinku. Ak trpíte alergickou nádchou, je pre vás dôležitá klimatická liečba pri mori, v soľnej a užívanie probiotík. Pomôžu taktiež výťažky z pelargónie, echinacey, propolisu a betaglukánov, ktoré obsahuje napríklad hliva ustricová. Kľúčovou zásadou je, aby ste si dopriali odpočinok.

(tasr)

01 - Modified: 2023-02-21 12:49:48 - Feat.: 0 - Title: Domáce recepty na prechladnutie. Viete, čo pomáha? 02 - Modified: 2022-06-09 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viete, ako správne užívať lieky proti bolesti? 03 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: 0 - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti? 04 - Modified: 2023-05-10 08:33:28 - Feat.: 0 - Title: Sucho v ústach
01 - Modified: 2023-04-27 13:30:47 - Feat.: - Title: Dlhotrvajúca nádcha 02 - Modified: 2023-02-21 12:49:48 - Feat.: - Title: Domáce recepty na prechladnutie. Viete, čo pomáha?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 07:14