Pankreas (podžalúdková žľaza) je pomerne malý orgán, ale zohráva v živote človeka veľkú úlohu.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Čo sú to Langerhansove ostrovčeky?

16.12.2023, 09:00

Ide o skupiny buniek v pankrease, ktoré produkujú hormóny inzulín a glukagón. Tie ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi.

Pankreas (podžalúdková žľaza) je pomerne malý orgán, ale zohráva v živote človeka veľkú úlohu. Je uložený v brušnej dutine pod ľavou stranou bránice. Jeho vývod sa spája s vývodom žlčníka a ústi do začiatku tenkého čreva (dvanástnika). Je veľký približne ako ľudská dlaň, má okolo 75 gramov a rozmery cca 12 – 16 centimetrov.

Hlavné funkcie pankreasu

Pankreas dospelého človeka sa skladá z časti s vonkajším vylučovaním, v ktorej prebieha produkcia tráviacich enzýmov do tenkého čreva a z časti s vnútorným vylučovaním, ktorá produkuje hormóny do krvného obehu. Táto endokrinná časť obsahuje 1 až 2 milióny Langerhansových ostrovčekov.

Čo znamená vonkajšie vylučovanie (sekrécia)

● Znamená tvorbu tráviacich enzýmov. Tie napomáhajú pri trávení bielkovín, tukov a cukrov.

● Zmes týchto enzýmov sa nazýva pankreatická šťava. Je odvádzaná z pankreasu do dvanástnika, kde sa stretáva s natrávenou potravou prichádzajúcou zo žalúdka a podieľa sa na jej ďalšom spracovaní.

Čo znamená vnútorné vylučovanie (sekrécia)

● Znamená tvorbu hormónov. Hormóny sú látky produkované do krvi a odvádzané do cieľových tkanív, kde plnia svoju funkciu.

● Hormóny sú tvorené len v časti tkaniva pankreasu – v tzv. Langerhansových ostrovčekoch

Hlavné hormóny pankreasu a ich funkcia

Hormón inzulín

● Hlavnou úlohou inzulínu je znižovanie hladiny cukru (glukózy) v krvi.

● Podporuje prestup glukózy z krvného obehu do buniek. Tá sa potom stáva zdrojom energie pre celé telo.

● Prenesením glukózy do buniek sa zníži jej hladina v krvi (inzulín je teda regulátorom hladiny glukózy v krvi).

● Vylučovanie inzulínu z pankreasu nie je stále rovnaké a jeho množstvo v krvi sa neustále mení. Je závislé od toho, aká je aktuálna hladina krvného cukru. Pokiaľ dôjde k vzostupu hladiny glukózy v našom krvnom obehu, zvýši sa u zdravého človeka tvorba inzulínu v pankrease. Pokiaľ je, naopak, hladina glukózy v krvi nízka, produkcia inzulínu klesne. Najvyššia tvorba inzulínu nastáva po jedle, najnižšia je, naopak, v noci pri spánku alebo pri hladovaní.

Hormón glukagón

● Spolu s inzulínom sa podieľa na regulácii krvného cukru.

● Má však opačný účinok než inzulín, hladinu glukózy v krvi zvyšuje.

● Jeho tvorba závisí tiež od hladiny glukózy v krvi. Pri nízkych hladinách glukózy v krvi dochádza k zvýšeniu tvorby glukagónu, pri jej vysokých hladinách jeho tvorba, naopak, klesá.

● Hlavnou funkciou hormónu glukagón je rozklad zásobného škrobu (glykogénu) v pečeni. Rozkladom glykogénu vzniká glukóza, ktorá slúži ako okamžitý zdroj energie pre bunky ľudského tela. Pri nedostatku glukózy v krvi je týmto zabezpečená výživa životne dôležitých orgánov.

Stála hladina cukru v krvi

U zdravého človeka je teda stála hladina krvného cukru udržiavaná pôsobením hormónov inzulínu (hladinu glukózy znižuje) a glukagónu (hladinu glukózy zvyšuje).

 

Langerhansové ostrovčeky obsahujú 4 základné druhy buniek:

...alfa bunky produkujúce glukagón

...beta bunky produkujúce inzulín

...delta bunky produkujúce somatostatín

...gamma bunky produkujúce pankreatický polypeptid

Najpočetnejšiu skupinu predstavujú beta bunky produkujúce inzulín roztrúsené po celom ostrovčeku. Tvoria 70 – 80 % jeho objemu. Pri cukrovke 1. typu dochádza k ich rozpadu, ktorý spôsobí absolútny nedostatok inzulínu.

 

Unikátna autotransplantácia

Minulý rok v Univerzitnej nemocnici Martin zrealizovali ako prví na Slovensku autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov. Autotransplantácia do pečene sa martinským lekárom podarila vďaka spolupráci s českým Inštitútom klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM).

Operáciu podstúpil 29-ročný Šimon, ktorý trpel opakovanými zápalmi podžalúdkovej žľazy. Išlo o život ohrozujúci stav. Ako príčinu týchto zápalov mu zistili vrodenú chronickú pankreatitídu, pri ktorej hrozí riziko vzniku rakoviny pankreasu.

(red)

(zdroj: Dôvera a Dr.Max)

01 - Modified: 2023-04-27 13:47:50 - Feat.: 0 - Title: Inzulínové tabletky, hudba budúcnosti? 02 - Modified: 2022-11-11 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Varovný signál menom prediabetes 03 - Modified: 2022-10-27 17:00:29 - Feat.: 0 - Title: V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov 04 - Modified: 2022-05-13 08:49:42 - Feat.: 0 - Title: Prečo je dôležitý pankreas?
01 - Modified: 2024-03-26 13:00:55 - Feat.: - Title: Unikátna transplantácia Langerhansových ostrovčekov 02 - Modified: 2023-06-30 09:26:27 - Feat.: - Title: Cestovanie s cukrovkou: Na čo si dať pozor? 03 - Modified: 2023-04-27 13:47:50 - Feat.: - Title: Inzulínové tabletky, hudba budúcnosti? 04 - Modified: 2023-04-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Diabetikom CHÝBAJÚ inzulíny 05 - Modified: 2022-10-27 17:00:29 - Feat.: - Title: V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 08:36