StoryEditor

Vojvoda z Yorku: Britských investorov lákajú slovenské letiská

17.10.2005, 00:00
Zástupca Veľkej Británie pre medzinárodný obchod a investície, vojvoda z Yorku princ Andrew v rozhovore pre HN.

Ako sa podľa vás za posledné roky zmenilo vnímanie Slovenska z pohľadu zahraničných investorov?
- Vo Veľkej Británii vnímame vašu krajinu spolu s ostatnými novými členmi Európskej únie. Väčšina pozitívnych informácií pochádza z komerčných a ekonomických médií. Ja osobne som sa dozvedel viac o Slovensku z vládnych zdrojov. Je veľmi zaujímavé sledovať, ako vďaka zmenám, ktoré prebehli na Slovensku, neustále narastá záujem o vašu krajinu zo strany Britov. Týka sa to aj obchodnej sféry. Keďže sa zlepšuje hospodárenie domácich podnikov, vzrastá záujem britských spoločnosti obchodovať s tunajšími podnikmi, prípadne investovať na Slovensku. Oproti 90. rokom prišlo u vás k veľmi pozitívnym zmenám, čím sa zvýšil záujem o Slovensko nielen v Británii, ale aj v ostatných krajinách Európskej únie.

Považujete označenie Slovenska "tatranský tiger" za adekvátne a vystihujúce?
- Takéto označenie vašej krajiny počujem prvýkrát. Slovo tiger v ekonomickom ponímaní sa vždy spájalo s rýchlo sa rozvíjajúcimi ázijskými štátmi. V skutočnosti však nezáleží na tom, akú prezývku dostane nejaká krajina, podstatné je, akými veľkými zmenami prešlo, prípadne prechádza, dané hospodárstvo. A práve tým sa môže Slovensko nielen v Európe, ale aj vo svete, pochváliť. Výsledkom je, že sa tu vytvárajú vhodné možnosti a podmienky pre domácich a zahraničných investorov, čo sa v konečnom dôsledku prejavuje na päťpercentnom raste hrubého domáceho produktu. Štrukturálne reformy sú tie najpodstatnejšie veci, ktoré Slovensko odlišujú od ostatných krajín.

Čím to je, že na Slovensku doteraz neinvestovalo príliš veľa veľkých britských spoločností? Výnimkou je zatiaľ iba Tesco.
- Myslím si, že to nie je pravda. Na slovenskom trhu pôsobí vyše sto spoločností z Veľkej Británie a ďalšie firmy sa nad možnosťou investovať na Slovensku zamýšľajú. Tesco považujete za jedinú veľkú firmu len preto, že každý človek sa s touto spoločnosťou stretáva v podstate každodenne pri nákupoch a je veľmi známa. Takisto zamestnáva veľa ľudí. Na druhej strane pôsobia na Slovensku aj iní veľkí investori, ako napríklad BAE Systems. Tieto spoločnosti poskytujú predovšetkým služby s vysokou pridanou hodnotou, ktoré nevytvárajú príliš veľa pracovných miest, čo je typické pre vyspelé ekonomiky. Nemôžete však očakávať, že hneď po zavedení reforiem k vám budú zahraničné firmy chodiť vo veľkom. Ide o dlhodobý proces.

Čo je príčinou neustáleho poklesu priamych zahraničných investícií z Británie na Slovensko za posledné štyri roky?
- Tí investori, ktorí na Slovensku chceli byť, prípadne v rámci globalizácie museli, sem aj prišli. Na začiatku, pri samotnom príchode na trh, musia spoločnosti vždy vynaložiť viac peňazí, ktoré sa postupne znižujú. Prvotné investície sú vždy najväčšie. Nevidím to však ako úpadok, pretože britské firmy, i keď menšie, prichádzajú na Slovensko stále. Myslím si, že predpoklady na intenzívny rast bilaterálneho obchodu tu existujú.

Ktoré odvetvia sú pre britských investorov najlákavejšie?
- Na základe analýzy, ktorú sme si dali vypracovať, je perspektívnych odvetví viac. Predovšetkým ide o letecký sektor, najmä letiská a dopravnú infraštruktúru. Bude to však súvisieť s ďalšou liberalizáciou a privatizáciou slovenského hospodárstva, v čom zaostávate za Britániou. V nasledujúcich rokoch však lukratívnosť pre britských investorov bude rásť aj v ďalších odvetviach.


Vojvoda z Yorku, vlastným menom Andrew Albert Christian Edward sa narodil 19. februára 1960 ako tretie dieťa Kráľovnej Alžbety II. Študoval na Gordonstoun Scholl v Škótsku, takisto ako jeho otec a starší brat Charles. Po úspešnom ukončení štúdia nastúpil do armády, kde absolvoval výcvik pilota. Svoju leteckú kariéru ukončil v roku 2001. V tom čase nastúpil aj do pozície zástupcu Veľkej Británie pre medzinárodný obchod a investície. Titul vojvodu z Yorku získal po svadbe so Sarah Fergusonovou v roku 1986. Spolu majú dve dcéry, Beatrice (17) a Eugenie (15). Od roku 1992 žili manželia oddelene. O päť rokov neskôr sa rozviedli. Snímka TASR/M. Baumann

01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft a Slovakofarma vytlačili SAX takmer na 4-ročné maximum 02 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa stabilizovala na 42,300 SKK/EUR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 13:57