StoryEditor

Koruna má priestor na spevnenie

11.06.2007, 00:00

Okrem priamych zahraničných investícií sa Slovensku, ale aj ostatným krajinám regiónu, hádam okrem Maďarska, ešte stále dosť vyplatí investovanie do meny.
Hoci sa v súčasnosti koruna nachádza na približne rovnakej úrovni ako na začiatku roka, potenciál na zhodnotenie stále má. Koncom marca zažila už svoje historické maximum 32 korún a 71 halierov za jedno euro. Dôvodom boli špekulácie v súvislosti so zmenou centrálnej parity. Predstavitelia centrálnej banky však intervenciami, či už ústnymi alebo priamymi, dostali korunu na slabšie hodnoty. Pridala sa k tomu aj mierne negatívna nálada oproti rýchlo sa rozvíjajúcim trhom, kam okrem krajín strednej a východnej Európy patrí okrem iných aj Čína.
Výhľad sa mení
Jednotlivé komerčné a investičné banky menia svoje očakávania na vývoj výmenných kurzov veľmi často. Minulý týždeň zmenila výhľad na slovenskú korunu aj Slovenská sporiteľňa. "Pokým odhad konverzného kurzu ponechávame na úrovni 32,50 SKK/EUR, koncoročnú predikciu meníme z 31,9 na 32,5 SKK/EUR, keďže slovenské a európske sadzby by už na konci roka mali byť rovnaké," predpokladá Mária Valachyová z analytického tímu banky.
Dá sa zarobiť
Ak by sa predikcia naplnila a naozaj by sa koruna posilnila takmer o dve koruny, dalo by sa na tom dobre zarobiť. Špekulanti totiž pri obchodovaní na devízových trhoch využívajú takzvaný pákový efekt, ktorý im umožňuje obchodovať s mnohonásobným objemom zdrojov, ktoré majú k dispozícii. Pri predpokladanom päťpercentnom zhodnotení koruny do konca roka by sa v prípade päťpercentného kolaterálu, teda 20-násobnej páky, mohol dosiahnuť až 100-percentný zisk pôvodnej investície. Na druhej strane je však aj vysoké riziko, ktoré v prípade pákového efektu znásobuje nie len zisky, ale aj straty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 23:48