StoryEditor

Elektrina sa odrazí na cenách v obchodoch

11.12.2006, 23:00
Na rozdiel od taríf pre domácnosti, ceny elektrickej energie pre podnikateľov od budúceho roka zdražejú. Všetci oprávnení odberatelia, od živnostníkov až po veľké firmy, by si od budúceho roka mali priplatiť.

Na rozdiel od taríf pre domácnosti, ceny elektrickej energie pre podnikateľov od budúceho roka zdražejú. Všetci oprávnení odberatelia, od živnostníkov až po veľké firmy, by si od budúceho roka mali priplatiť. "Priemerné zvýšenie bude cez 14 percent," hovorí Radoslava Gbelská zo Stredoslovenskej energetiky.
Podnikatelia budú musieť hľadať rezervy v hospodárení a ceny energií im môžu znížiť budúcoročné zisky. Veľa z nich si však pravdepodobne zaráta vyššie náklady do cien pre spotrebiteľov.
Priplatíme si
Po dohode vlády, regulačného úradu a energetických podnikov sa podarilo zmraziť ceny pre domácnosti aj na budúci rok. Distribučné spoločnosti, ktoré takto prídu o niekoľko sto miliónov korún, však také priateľské k podnikateľom nemohli byť. Väčšie firmy na východe sa môžu pripraviť na 12-percentné zdraženie, živnostníci si priplatia v priemere až 15 percent. "Pod rast cien sa podpísalo predovšetkým zvýšenie cien elektriny od výrobcov o viac ako 20 percent," vysvetľuje obchodný riaditeľ Východoslovenskej energetiky Miroslav Kulla.
Podnikatelia majú dve možnosti - buď sa uspokoja s nižším ziskom, alebo zdvihnú ceny pre spotrebiteľov. "Cieľom slobodného podnikania je zisk. Náklady sa zvýšia všetkým, k zvýšeniu cien dôjde plošne," predpokladá Pavol Konštiak zo Zväzu obchodu. Podľa šéfa zväzu pekárov Milana Rusinu by sa ceny elektriny mohli premietnuť v 40 halieroch na dvadsaťkorunový bochník chleba.
Vladimír Sirotka zo Slovenskej asociácie malých podnikov zase tvrdí, že zdraženie elektriny pre živnostníkov môže znamenať aj päťpercentné zvýšenie nákladov. "Spolu so zvýšením daňového zaťaženia, minimálnej mzdy a s ňou súvisiaceho odvodového zaťaženia budú malí podnikatelia tieto náklady nútení premietnuť do cien pre spotrebiteľov," tvrdí Sirotka.
Infláciu neohrozíme
Spotrebitelia sa so zvýšenými cenami stretnú hlavne v obchodoch. "V obchodných reťazcoch bol posledné roky veľký tlak na marže, aj konkurencia sa bude utlmovať po odchode niektorých spoločností z nášho trhu. Reťazce tak či tak budú nútené presunúť náklady na spotrebiteľa," domnieva sa analytik ČSOB Marek Gábriš.
Napriek zvyšovaniu cien v spotrebiteľskom koši však obavy zo zvýšenia inflácie nemá. "O splnenie kritérií na prijatie eura sa zatiaľ netreba báť, výhľad indexu spotrebiteľských cien je veľmi priaznivý a nemal by sa zmeniť ani rastom cien energií," dodal Gábriš.

Zmena cien energií od nového roka
  Elektrina Plyn
Domácnosti 0,00% -4,00%
Podnikatelia

+12-15%

Do 0 %*

* - ceny plynu pre veľkoodberateľov sa menia mesačne podľa cien ropy a kurzu dolára, vývoj je v súčasnosti pozitívny. Živnostníkom sa ceny zatiaľ nemenia.
Zdroj: Rozvodné podniky, SPP

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 21:15