StoryEditor

Ekonomika nestráca dynamiku

16.08.2005, 00:00
Slovenská ekonomika si naďalej udržiava vysoký rast. Prvý predbežný odhad Štatistického úradu hovorí, že v druhom štvrťroku stúpol hrubý domáci produkt medziročne o 5,1 percenta. Rovnako rýchlo rástla ekonomika aj v prvých troch mesiacoch tohto roka.

Slovenská ekonomika si naďalej udržiava vysoký rast. Prvý predbežný odhad Štatistického úradu hovorí, že v druhom štvrťroku stúpol hrubý domáci produkt, teda celková produkcia tovarov a služieb, medziročne o 5,1 percenta.
Rovnako rýchlo rástla ekonomika aj v prvých troch mesiacoch tohto roka. Zamestnanosť stúpla o vyše jedno percento. Podrobnejšie údaje k obom ukazovateľom zatiaľ Štatistický úrad nemá k dispozícii. Presnejšie informácie spolu s tým, čo sa za rastom skrýva, zverejnia štatistici začiatkom septembra.
"Rast ekonomiky sa nasledujúcich mesiacoch zrýchli, k čomu by malo prispieť najmä spustenie výroby v trnavskej pobočke PSA Peugeot Citroën," povedal ekonóm Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Predpokladá, že HDP tento rok stúpne o 5,3 percenta. "V nasledujúcom roku by sa mal rast zrýchliť na 6,4 percenta," doplnil Mušák.
Minister financií Ivan Mikloš vidí za vysokým rastom slovenskej ekonomiky reformy. "Som rád, že pozitívny efekt reforiem sa prejavuje nielen v dynamickom náraste HDP, ale aj v zamestnanosti," povedal minister. Podľa tieňového ministra financií a poslanca parlamentu za opozičný Smer Igora Šulaja minister financií dosah reforiem na rast a životnú úroveň preceňuje.
Za vysokým rastom Šulaj vidí predovšetkým členstvo v EÚ a zahraničné investície. "Za predchádzajúcich päť rokov sme nepostrehli taký nárast životnej úrovne ako po vstupe do Európskej únie, a to aj napriek tomu, že SDKÚ robila reformy už aj v minulom volebnom období," doplnil Šulaj.
Tieňový minister Smeru však pripustil, že reformné opatrenia predsa len rastu trochu pomohli. "Vytvorili lepšie prostredie pre podnikateľov, no neboli dosť vyvážené vo vzťahu k životnej úrovni ľudí," povedal Šulaj. Kritizoval aj to, že vláda nemá odvahu znížiť odvodové zaťaženie Slovákov, ktoré je druhé najvyššie v OECD.

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bez dohody môžu prehrať všetci 02 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prelomí sa referendová tradícia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 12:41