StoryEditor

Ceny benzínov a nafty budú rásť

04.01.2006, 23:00
Ceny benzínov a nafty budú v najbližšom čase rásť. Okrem situácie na americkom trhu sa pod podpísal aj spor o plyn medzi Ukrajinou a Ruskom. Nedostatok jednej suroviny totiž zvyšuje dopyt po druhej. Ceny ropy sú tak na dvojmesačnom maxime. "Na veľkoobchodnom trhu s benzínom a naftou v Európe došlo tiež k prudkému rastu, a preto sa dá očakávať zdraženie maloobchodných cien o niekoľko desiatok halierov," odhaduje analytik spoločnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Ceny benzínov a nafty budú v najbližšom čase rásť. Okrem situácie na americkom trhu sa pod to podpísal aj spor o plyn medzi Ukrajinou a Ruskom. Nedostatok jednej suroviny totiž zvyšuje dopyt po druhej. Ceny ropy sú tak na dvojmesačnom maxime. "Na veľkoobchodnom trhu s benzínom a naftou v Európe došlo tiež k prudkému rastu, a preto sa dá očakávať zdraženie maloobchodných cien o niekoľko desiatok halierov," odhaduje analytik spoločnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Slovnaft včera zvýšil ceny benzínu na svojich čerpacích staniciach po vyše dvoch mesiacoch priemerne o 50 halierov. Nasledovať ho budú pravdepodobne aj konkurenčné spoločnosti. Podľa hovorkyne Slovnaftu Kristíny Félovej však včerajšie zdraženie ešte nesúviselo s plynovou krízou. "Zima v USA je miernejšia, a tak majú Američania na túto sezónu netypicky vysokú spotrebu pohonných látok. Americký dopyt zvýšil posledný vlaňajší týždeň ceny v Európe," hovorí Félová. Ceny nafty zatiaľ rafinéria nezvýšila.
Keďže Slovnaft stanovuje ceny podľa vývoja na rotterdamskom trhu s niekoľkodňovým odstupom, potenciálne zvýšenie kvôli rusko-ukrajinskému konfliktu možno očakávať niekedy na budúci týždeň. "Dosah bude závisieť od toho, aké bude nielen dočasné, ale aj strategické riešenie situácie na Ukrajine," pokračuje Félová. V Maďarsku podľa nej už vyzval distribútor plynu svojich odberateľov, aby, pokiaľ môžu, prešli na iné zdroje ako napríklad ropa, vykurovací olej či nafta.
Skokové zvýšenie cien ropy a plynu môžu mať podľa Pírka na svedomí aj nákupy fondov, ktoré umiestňujú svoje voľné prostriedky podľa stratégií na rok 2006. Túto úvahu podporuje aj fakt, že podobne dramaticky vzrástli aj ceny drahých kovov a prepadol sa dolár. Rusko-ukrajinská kríza však podľa analytika tiež zneistila obchodníkov. "Mnohí vnímajú postoj Ruska znepokojivo i vzhľadom na dodávky ropy na svetové trhy. Ide však skôr o paniku ako o reálnu hrozbu."
Podobný názor má aj energetický analytik Karol Hirman. "K výraznejšej zmene cien podľa môjho názoru nedôjde. Neistota obchodníkov zmizne a ceny ropy na trhoch sa ustália. Ceny plynu sú riadené dlhodobými zmluvami a aktuálne ceny ropy sa v nich neodrážajú v takej miere, aby mohli spôsobiť výkyvy." Podľa jeho slov bude do budúcnosti záležať, na akom dlhodobom riešení sa v budúcnosti dohodne ruská a ukrajinská strana. "Túto zimu by však už situácia na rusko-ukrajinskom trhu s plynom mala byť pokojná," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 08:59