StoryEditor

Neviazaný sex? V škole nie, vraví cirkev

22.01.2015, 23:00
Pastiersky list, ktorý vyzýva na účasť v plebiscite 7. februára, podľa odborníkov zavádzal.

V utorok vyzval prezident Andrej Kiska cirkvy, aby boli pri referende opatrné. Aby ľudia nevyšli z hlasovania rozdelení na dva tábory. Zdá sa však, že práve to sa v priebehu ostatných dní a týždňov deje. Najnovšie sa s nepochopením stretol pastiersky list prešovského arcibiskupa Jána Babjaka z gréckokatolíckej cirkvi, ktorý sa zameral predovšetkým na otázku sexuálnej výchovy.

„Áno, ísť na plebiscit je dobrý skutok, aby sme zamedzili sexuálnej výchove v školách, ktorá je deštrukčná a navádza už malé deti na neviazaný sexuálny život,“ varoval Babjak veriacich. Na reakciu škôl nebolo treba dlho čakať. Žiadne navádzanie na sex sa na hodinách nedeje, tvrdia zhodne.

Hodiny nie sú len o sexe

Žiadny učiteľ by si niečo také, ako opisuje list, nedovolil. Tvrdí to riaditeľ základnej školy v Ľuboticiach Ivan Kostelník. „Sú to predsa inteligentní a vzdelaní ľudia. Sú opatrní o to viac, že ide o citlivú tému,“ reagoval. Deti pritom podľa ďalšej riaditeľky z bratislavskej školy mnoho informácií aj majú, no potrebujú k nim počuť širší kontext a vysvetlenie súvislostí. „A práve sexuálna výchova ich nabáda aj na zdravý životný štýl. Snažíme sa ňou viesť deti skôr k tomu, aby nevyvádzali a nepoškodili aj samy sebe,“ priblížila Magdaléna Benková, riaditeľka školy na Černyševského ulici v Bratislave.

Sexuálna výchova sa dnes pritom podľa ministerstva školstva neučí ani ako samostatný predmet. V školách sa učí prierezovo, a to na biológii, občianskej výchove, etike či náboženstve. „Na hodinách sa žiaci rozhodne neučia len o samotnom reprodukčnom procese, ktorý je prirodzenou súčasťou ľudského života, ale aj o fungovaní rodiny,“ dodala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

List iba varoval

Hovorca prešovského arcibiskupa tvrdí, že list nebol mierený na aktuálnu situáciu, ale venoval sa nebezpečenstvu, ktoré hrozí. Vychádzal pritom podľa jeho slov najmä zo situácie v zahraničí. Za príklad nebezpečia uviedol publikácie o sexe pre deti, ktoré majú slúžiť pri sexuálnej výchove. Napríklad kontroverzný titul Moja prvá knižka o sexe či metodické pokyny Svetovej zdravotníckej organizácie, proti ktorým sa vlani spustila bilbordová kampaň. A to preto, lebo mali údajne navádzať deti na masturbáciu.

Ide o zavádzajúce argumenty, oponuje predsedníčka občianskeho združenia Možnosť voľby Adriana Mesochoritisová. „Je to tvrdenie vytrhnuté z kontextu, spomínaná brožúra nič také nehovorí,“ vraví. Podobne reagoval aj Inštitút ľudských práv, ktorý sa ohradil, že spomínaná knižka ani nie je určená deťom, ale rodičom ako pomôcka pri výchove.

Oba spomínané tituly nie sú schválené ako oficiálna didaktická pomôcka pre školy. A práve aj nedostatok učebnej literatúry a strach zo samotnej sexuálnej výchovy je podľa Mesochoritisovej problém, pre ktorý vznikajú nedorozumenia okolo vyučovania v školách.

Ombudsmanka bojkotuje

Februárové referendum o rodine postavilo na dve názorové strany aj politikov. Viaceré strany sa k téme dosiaľ jasne nevyjadrili. Stanovisko však včera prvý raz zaujala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Tá odkázala, že sa na referende nezúčastní. Na všetky otázky by podľa vlastných slov z presvedčenia i argumentácie aj tak odpovedala nie.

01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 04 - Modified: 2024-03-31 10:33:02 - Feat.: - Title: Veriaci v Krivom slávia sviatky Paschy v drevenom chráme z 19. storočia 05 - Modified: 2024-03-31 09:30:00 - Feat.: - Title: Cirkevný sudca: V poslednom čase je silne cítiť, že mladí sa nedokážu odpútať od rodičov, „prestrihnúť pupočnú šnúru“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 20:27