Vo Valalikoch v okrese Košice-okolie od februára prebiehajú práce na výstavbe priemyselného parku, kde má vyrásť aj automobilový závod Volvo. V najbližších rokoch tu má nájsť prácu takmer 7200 zamestnancov. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Zamestnávatelia na východe Slovenska plánujú rekordné nábory, ukázal prieskum

14.12.2023, 11:36
Autor:
TASRTASR

Zamestnávatelia v susedenom Česku a Maďarsku patria podľa prieskumu k najmenej optimistickým a sú "na chvoste" aktuálneho svetového rebríčka.

Slovenské firmy plánujú začiatkom roka 2024 silné nábory, pričom na východe Slovenska prekonávajú náborové plány zamestnávateľov mnohoročné rekordy. Vyplýva to z pravidelného štvrťročného prieskumu ManpowerGroup Slovensko, vykonaného na vzorke 510 zamestnávateľov. Zamestnávatelia v susedenom Česku a Maďarsku patria podľa prieskumu k najmenej optimistickým a sú "na chvoste" aktuálneho svetového rebríčka.

"Zamestnávatelia v Európe sú z celosvetového pohľadu stále najopatrnejší a očakávajú miernejšie nábory ako podniky v iných častiach sveta. Na Slovensku však patria náborové plány zamestnávateľov na nasledujúci štvrťrok k najvyšším, aké sme zaznamenali za niekoľko rokov. Vyššie boli len v prvom kvartáli roku 2022," spresnila generálna manažérka ManpowerGroup Slovensko Zuzana Rumiz.

Čistý index trhu práce na Slovensku, čo je rozdiel medzi počtom zamestnávateľov, ktorí predpokladajú zvýšenie počtu zamestnancov, a takých, ktorí očakávajú zníženie ich počtu, očistený o sezónne výkyvy dosahuje úroveň +17 percent. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom je to nárast o dva percentuálne body, medziročne nárast o 11 perucentuálnych bodov.

image

Významný posun pri košickom Volve. Základy budúcej fabriky sú už viditeľné, finančne sa mobilizuje aj štát

Z prieskumu tiež vyplýva, že 32 percent slovenských zamestnávateľov očakáva nárast počtu zamestnancov a zamestnankýň, 17 percent predpokladá pokles a 46 percent neočakáva žiadnu zmenu, zvyšní sa nevyjadrili.

Firmy, ktoré pôsobia v oblasti dopravy, logistiky a automotive, plánujú vytvoriť najviac nových pracovných miest (čistý index trhu práce +27 percent). V porovnaní s minulým štvrťrokom je to nárast až o 16 p. b., medziročne ide o nárast o 17 p. b. Výraznejšie nábory plánujú aj spoločnosti v sektore komunikačných služieb (+20 percent), ktorý medziročne narástol o 35 p. b.

Zamestnávatelia vo všetkých regiónoch Slovenska plánujú prijímať viac ľudí, ako prepúšťať. Najsilnejšie nábory očakávajú zamestnávatelia na východnom Slovensku, kde čistý index trhu práce dosahuje +19 percent. V Bratislave a na západnom Slovensku dosahuje čistý index trhu práce zhodne +16 percent. Najslabšie nábory plánujú spoločnosti na strednom Slovensku (+4 percentá), kde čistý index trhu práce medzikvartálne klesol o 7 p. b. a medziročne narástol o 8 p. b.

01 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 02 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 03 - Modified: 2024-04-19 13:39:13 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť na Slovensku opäť klesla, je blízko takmer trojročného minima 04 - Modified: 2024-04-19 12:50:02 - Feat.: - Title: Ceny benzínu mierne klesnú do príchodu hlavnej motoristickej sezóny, predpokladá analytik 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:01 - Feat.: - Title: Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude vzťahovať aj na elektronické cigarety či nikotínové vrecúška
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:44