StoryEditor

Apple chce zmeniť hudobný svet. Kúpil slúchadlá Beats

29.05.2014, 10:37
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Apple kúpil firmu na slúchadlá Beats za tri miliardy dolárov. Je to najväčšia akvizícia v histórii firmy.

Za celkovo tri miliardy dolárov kúpila spoločnosť Apple značku Beats známu predovšetkým vďaka módnym slúchadlám a rovnomennej on-line hudobnej službe. Správu uverejnil denník Financial Times.

Potvrdili sa tak zvesti, s ktorými denník prišiel už začiatkom mája. Nákup teraz Apple oficiálne potvrdil v tlačovej správe.

Apple za Beats zaplatí v hotovosti 2,6 miliardy dolárov a 400 miliónov dostanú majitelia značky v akciách Applu. Obchod bude podľa Financial Times pravdepodobne dokončený v septembri. Spoluzakladatelia a majitelia firmy Beats Jimmy Iovine (hudobný a filmový producent, spolupracoval napríklad s Johnom Lenonnem) a rapper Dr Dre nastúpi do Applu. Aké bude ich postavenie vo firme, zatiaľ nie je zrejmé, ale špekuluje sa o vysokých postoch.

Nejde o slúchadlá. Zmení sa opäť trh s hudbou?

Okrem nie príliš kvalitných (aspoň podľa hudobných Puristat), ale celosvetovo veľmi obľúbených slúchadiel, si Apple so značkou Beats kúpil aj streamovaciu hudobnú službu. Tá síce za prvý rok svojej existencie nezaznamenala nejaký zázračný rast v počte užívateľov, ale podstatné je, že na rozdiel od jednotky trhu Spotify (10 miliónov užívateľov len v USA, 24 miliónov celosvetovo) je považovaná za férovú aj smerom k umelcom. Služba Spotify bola hudobníkmi kritizovaná za to, že im platí úplne mizivé čiastky.

Podstatné tiež je, že za Beats Music stojí Iovine, ktorý už v minulosti pomohol Applu s rozjazdom iTunes store alebo s uzatvorením zmluvy s U2 pre špeciálnu edíciu iPodu. Iovine produkoval albumy napríklad Dire Straits, Patti Smith, Lady Gaga alebo U2. Koprodukoval tiež úspešný film s Eminemom 8. míle, bol mentorom v hudobnej reality šou American Idol atď. Je teda zrejmé, že v hudobnej brandži sa vyzná.

Applu by mohol Jimmy Iovine výrazne pomôcť s prechodom z predaja skladieb a albumov v iTunes Store na predplatiteľský model v štýle Spotify, respektíve Beats. Práve on-line streamovanie hudby a nie predaj albumov sa aktuálne javí hudobnému priemyslu ako tá správna budúcnosť.

Apple chcel Jimmyho Iovinna

Applu sa už raz hudobný svet zmeniť podarilo. Nástup iTunes znamenal zásadný zlom v spôsobe, akým si ľudia legálne zaobstarávajú hudbu. Nástup streamovacích služieb ako Deezer, Spotify a ďalšie však firma nezachytila ​​a predaje v iTunes Store začínajú pomaly klesať. Navyše vlastná služba iTunes Radio, ktorá má ku spomínaným konkurentom najbližšie (ale konkuruje skôr Pandore), zatiaľ príliš úspešná nie je.

Je zaujímavé, že aplikácia Beats Music beží ako na iOS, tak aj na konkurenčných systémoch Android a Windows Phone. A v dohľadnej dobe to tak aj zostane, ako potvrdil denníku Financial Times šéf firmy Tim Cook.

Kým slúchadlá Beats sú z pohľadu bežného užívateľa najviditeľnejším "ziskom" Applu, je pravdepodobné, že z dlhodobého hľadiska je pre firmu oveľa dôležitejší príchod Jimmy Iovinna a streamovacej služby Beats Music.

01 - Modified: 2006-06-06 09:51:00 - Feat.: 0 - Title: BAWAG zaplatí 675 mil. USD veriteľom a akcionárom firmy Refco
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2022-01-31 10:16:11 - Feat.: - Title: Kauza Spotify graduje, spoločnosť opúšťajú hudobné legendy. Čo sa deje? 03 - Modified: 2022-01-07 09:45:58 - Feat.: - Title: Opäť môžeš ísť do kina, na koncert či do divadla: Od pondelka budú povolené v režime OP kultúrne podujatia 04 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 05 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 10:41