Trh s mäsom v PekinguReuters
StoryEditor

Ronald Ižip pre FinWeb: Svet má príliš veľa jedla

08.04.2016, 00:00

Pred týždňom sa na Bloombergu objavil článok s názvom „Svet môže mať príliš veľa jedla“. Jeho hlavnou informáciou je bezprecedentný nárast obezity, keď za posledných 40 rokov sa počet obéznych ľudí zvýšil 5-násobne. Takýmto tempom bude o 10 rokov obézny každý piaty obyvateľ planéty. Ekonomické konzekvencie budeme ešte len cítiť. Ak ste si mysleli, že hlavným svetovým problémom je hlad, už to tak nie je. Množstvo podvyživených ľudí pokračuje v poklese, pričom množstvo obéznych začína prudko rásť. Aspoň čo sa týka mužov, počet obéznych jedincov už dokonca prevýšil počet jedincov podvyživených.

Obezita však nie je problém primárne rozvinutých krajín, ale naopak, krajín rozvíjajúcich sa. Po tom, ako sa dostali z chudoby, objavilo sa u nich veľké množstvo lacného jedla. Medzi to patria najmä spracované karbohydráty, ktoré sú zdrojom nezdravých kalórii. A práve ich konzumácia je hlavným faktorom obezity, rakoviny alebo cukrovky.

Cena čerstvého ovocia alebo zeleniny je neporovnateľne vyššia ako cena pečiva či sladených nápojov a tak ľudia preferujú jednoducho dostupné a lacné potraviny. Včerajší svetový deň zdravia nám Svetová zdravotnícka organizácia pripomenula, že cukrovka je najčastejšou príčinou úmrtia vo svete. Až 80% sa udeje v krajinách s nízkym a stredným príjmom.

A to môže byť iba začiatok. Súčasná ekonomická kríza spôsobila masívny posun ľudí smerom k nízkemu príjmu. Len v USA (ako ekonomicky najvyspelejšej krajine) za posledných 10 rokov klesol medián príjmu o 13%, kým náklady na život vzrástli o 14%. Ľudia sú tak na tom príjmovo horšie o 27%! Nečudo, že budú utiekať k lacným potravinám. A budú voliť radikálov. A tí im budú sľubovať ďalšie lacné potraviny a znižovať na ne dane, či subvencovať ich výrobu. No koniec sa však realita otočí voči nim.

Počet ľudí s cukrovkou sa má za najbližších 20 rokov viac než zdvojnásobiť. A s nimi sa zdvojnásobia aj ľudia postihnutí chorobami kardiovaskulárnymi či onkologickými. Už teraz sú súčasné zdravotné či sociálne systémy neudržateľné, čo bude po tom, o 20 rokov? Ak majú tieto systémy fungovať, je najvyšší čas začať realizovať zmeny ich nastavenia už teraz. Priame spoplatnenie a adresnosť ich využívania sa zdajú byť matematickou nutnosťou. No v súčasnosti sa nenájde všeobecná podpora pre politikov, ktorí by týmto spôsobom rozmýšľali.

A tak ostaneme v situácii, keď má svet príliš veľa nekvalitného jedla, príliš veľa nekvalitných peňazí, príliš veľa nekvalitných investícií či príliš veľa nekvalitných politikov. To sa nezmení. Zdá sa, že jediným racionálnym riešením je byť na to pripravený.

Autor je analytik Trim Broker.

01 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 13:12