StoryEditor

Nič nie je isté

08.09.2006, 00:00

Rozmach. Takto jednoducho by sa dal charakterizovať súčasný stav ekonomiky na Slovensku. Medziročný rast HDP sa blíži k siedmim percentám, postupne klesá aj nešťastná nezamestnanosť a priemerné aj reálne mzdy stúpajú. Áno, pre obyčajných ľudí sú to všetko len holé čísla, z ktorých sa nenajedia. Faktom však je, že spotreba domácností stále rýchlo rastie a centrálna banka má čo robiť, aby ju držala na uzde. Čo však zmôže proti ekonomickej ignorancii súčasnej vlády?
Nová vládna zostava prebrala štát v najlepšom možnom období. Zreformovanie daňového systému, trhu práce a celkové zjednodušenie života podnikateľov nás posunulo medzi krajinu s visačkou - "business friendly". Smer-SD s koaličnými partnermi sa mohol tíško viezť na rastúcej ekonomickej vlne a prihrievať si polievočku do budúcich rokov. Ale aj keď ešte neuplynulo sto dní novej vlády a na stole neleží štátny rozpočet, vzrastajú obavy, že cap je záhradníkom.
Nesystémová sociálna politika, zásahy do trhu práce, rozbitie (aj keď s úsilím čo najmenších škôd) rovnej dane a ostatné rozporuplné signály potenciálnych investorov zrejme nenadchnú. Triasť sa zrejme môže aj druhý pilier dôchodkovej reformy. Veď ak nebude, tak "zmizne aj problém s nepriaznivo vyvíjajúcou sa demografiou na Slovensku".
Aj na základe takýchto postojov začínajú byť všetky ubezpečenia novej vlády v oblasti ekonomického smerovania Slovenska prinajmenšom nedôveryhodné. Rovnako ako včerajšie vyhlásenie premiéra v Bruseli o zavedení eura v roku 2009. To je posledný "symbol" hospodárskej politiky bývalej vlády, ktorý zostáva nezmenený. Zatiaľ. Opäť viditeľnejšie obrysy bude mať ekonomický osud Slovenska v najbližších dňoch, keď vláda začne predkladať "rozpočtové" zákony. Dnes je však jasná len jedna vec: Nič nie je isté a zajtrajšok je nejasný!

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 05:47