StoryEditor

Kedy nastane ten správny čas

16.01.2006, 23:00

Ministerstvo spravodlivosti pripravuje novelu Obchodného zákonníka, z ktorej bude vyplývať povinnosť zverejniť výšku miezd členov predstavenstva a dozornej rady jednotlivých spoločností. Tieto informácie by mala obsahovať každá firemná výročná správa. Z nej sa však bežný človek len dočíta, koľko peňazí celkovo dostali všetci členovia dozornej rady a predstavenstva. Snaha rezortu spravodlivosti o väčšiu transparentnosť sa nedá uprieť. Čudné je iba to, že s návrhom prichádza v čase, keď už takáto povinnosť platí na základe výnosu ministerstva financií.
Otázne tiež ostáva, prečo by nemali spoločnosti, a v prvom rade podniky, kde má štát svoj akcionársky podiel, zverejňovať konkrétnu výšku miezd, odmien a rôznych funkčných požitkov, ktoré dostali v priebehu roka jednotliví predstavitelia najvyšších orgánov danej firmy. Keď sa na to spýtate akéhokoľvek vrcholného manažéra, odpovie vám, že on s tým nemá žiadny problém, ale na Slovensku ešte nenastal ten správny čas. Kedy by však bol vhodný čas, to už konkrétne žiadny riaditeľ alebo predseda predstavenstva nepovie.
Nielen akcionári, ale aj verejnosť i potenciálni investori, by mali byť predsa informovaní o dianí v spoločnosti. A navyše základná ekonomická teória voľného trhu je založená okrem iného na dokonalej a úplnej informovanosti.
Prečo však v Spojených štátoch amerických, a dokonca v Českej republike, nastal ten správny čas a vrcholní predstavitelia verejne obchodovateľných spoločností už musia svoje ročné príjmy oznamovať? A celý proces neprináša žiadne problémy, na ktoré pred prijatím tejto legislatívy niektorí topmanažéri poukazovali. Možno sa iba obávali odhalenia celkom zaujímavých faktov, ako, napríklad, že platy a odmeny výkonných pracovníkov sa neúmerne zvyšovali v porovnaní s rastom zisku samotnej firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 10:12