StoryEditor

Ani vlk sýty, ani ovca celá

09.02.2004, 23:00
Vláda SR je teda v delikátnej situácii. Uchádza sa o bezkonfliktný vstup do EÚ, pričom musí hľadať kompromis medzi plnením prístupovej zmluvy i memoranda s U.S. Steel o prevzatí výroby ocele v Košiciach.

Limit na predaj (ocele) bude účinný odo dňa pristúpenia. Táto veta z Prístupovej zmluvy medzi Európskou úniou a SR je základom zostrujúceho sa sporu o košickú oceľ. SR sa vďaka nepozornosti zástupcov slovenského negociačného tímu, ktorá bola podhubím terajšieho sporu o výklad zmluvy, nechala vtiahnuť do vojny medzi USA a EÚ o 30-percentné clá na dovoz ocele na americký kontinent. Brusel využil príležitosť a cez Csákyho tlačí na dcérsku firmu najväčšieho producenta ocele v USA. Euroúradníkov, či skôr nemeckých, španielskych, francúzskych či luxemburských oceliarov, totiž straší expanzia U.S. Steel v Európe. Jeho vplyv ešte vzrastie po rozbehu nedávno kúpených srbských prevádzok v Smedereve a hoci indický Ispat prostredníctvom britského LNM začína ovládať najväčšie poľské a české huty, stratenou vecou a utíchajúcou pesničkou pre U.S. Steel nemusí byť ani oceliarsky priemysel v týchto krajinách. Európskym oceliarom by potom rovno za chrbtom vyrástol nepríjemný konkurent, ktorý by im uberal z ich ziskov. Preto búšia na dvere Bruselu a pripomínajú, že ak neskrotí SR a Košice, budú jeden za druhým do roku 2010 podávať na Európsky súdny dvor žaloby pre zmarené zisky pre porušenie pravidiel hospodárskej súťaže po vstupe SR do EÚ. Ich úspech by bol viac než očakávaný a Slovensko by sa nedoplatilo.
Vláda SR je teda v delikátnej situácii. Uchádza sa o bezkonfliktný vstup do EÚ, pričom musí hľadať kompromis medzi plnením prístupovej zmluvy i memoranda s U.S. Steel o prevzatí výroby ocele v Košiciach. Ak by svoju pozíciu vo vzťahu k EÚ nezvládla, ukráti krajinu v strednodobom horizonte o 500 až 800 miliónov eur z európskych zdrojov. Ak si pohnevá U.S. Steel, môže jej vrásky narobiť niekoľko tisíc Košičanov, ktorí stratia prácu pod košickými komínmi. Zdá, že ako každý spor, aj tento napokon vyústi do kompromisu. EÚ bude tolerovať istú nadprodukciu nad limit podľa prístupovej zmluvy, U.S. Steel zaplatí 30 miliónov dolárov, čo má zodpovedať na pätinu skráteným sankciám za porušenie limitov. A vláda SR? Prinajmenšom si pošramotí kredit u zahraničných investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 01:04