StoryEditor

Komentár HN: Taký fond sa vždy zíde

25.10.2004, 00:00
Maďarská koalícia urobila svojím koaličným partnerom v piatok jedným aktom hneď dva podrazy.

Maďarská koalícia urobila svojím koaličným partnerom v piatok jedným aktom hneď dva podrazy.
Znovuobnovenie environmentálneho fondu je nabúranie reformy verejných financií. Zrušenie alebo transformácia takmer všetkých štátnych fondov v roku 2000 (od roku 2001) prispeli k ich konsolidácii a stransparentneniu. (Ostal jadrovoenergetický fond a fond rozvoja bytovej výstavby. Ten sa mal tiež o dva roky zrušiť, ale pretrval - mimochodom, riaditeľ je nominant SMK.) Novela zákona o rozpočtových pravidlách vtedy odstránila posledný racionálny dôvod na existenciu štátnych fondov. Prenášanie peňazí z jedného roka do ďalších otvorilo možnosti pre programové rozpočtovanie a zatvorilo cestu fondovému voluntarizmu a plytvaniu. Štátne fondy patrili do okruhu verejných financií, ale možnosti vlády ovplyvňovať ich hospodárenie boli len nepriame. Známy je prípad Štátneho fondu cestného hospodárstva, ktorý si požičal podstatne nevýhodnejšie ako si požičiavala vláda. Nebol najmenší dôvod - pravda okrem plánov záujmových skupín - nezačleniť štátne fondy priamo do rozpočtových kapitol, resp. netransformovať na štátnu agentúru. Peňazí nebolo menej ako by bolo vo fondoch, len sa vynakladali v prísnejšom režime, ako to robili "nezávislí" odborníci delegovaní do orgánov fondov.
Rozhadzovačný režim fondového hospodárenia sa nám vracia v oblasti, kde je priveľa lokálnych a regionálnych záujmov. Prečo by práve v životnom prostredí, kde je peňazí sústavne výrazne menej, ako by sa žiadalo, mal štát uvoľniť liace hospodárnosti a vzdať sa priameho hospodárenia? Navyše, k našim peniazom sa tu pridávajú prostriedky z európskych fondov. Maďarskej koalícii sa takto dávajú ďalšie možnosti, ktoré jej tu vládni partneri ponúkli - kruh tvorí úrad podpredsedu vlády pre integráciu, ministerstvo verejných prác a regionálneho rozvoja, ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo životného prostredia. Potom niet divu, že európskym projektom sa darí najmä v južných častiach slovenských krajov. Zriadenie envirofondu je zámerný programový cieľ oslabiť vládnu kontrolu nad prostriedkami, smerujúcimi do regiónov, pričom na svoje si istotne prídu i "naivní" ekologickí vizionári so svojím činorodým podnikateľským zázemím.
Druhá stránka schválenia poslaneckého návrhu robí miliardovú dieru do vládneho návrhu rozpočtu verejných financií. Je to nezodpovedný krok, ktorého dôsledky sa budú musieť kompenzovať nejakými škrtmi, ktoré narušia doterajšie dohody. Základová doska stavby rozpočtu dostala trhlinu - miliardou i prístupom.
Maďarská koalícia máva dobrý odhad prijateľnosti svojich nárokov. Aj v tomto prípade asi vie, že si fond mohla pretlačiť bez väčších následkov. Za pár nespokojných slov partnerov jej to stojí. Štátny fond je trvanlivejší ako koalícia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 10:32