StoryEditor

Prístavy aj po predaji zostávajú v rukách štátu

02.03.2006, 23:00
Zatiaľ sa iba Margaret Thatcherovej podarilo celý prístav predať súkromnej spoločnosti za symbolickú cenu. Ak sa dnes hovorí o predaji prístavov, ide skôr o prevádzku žeriavov a prekládkových zariadení. Pozemky a prevádzkovacie práva zostávajú po celom svete v štátnych rukách. Skutočná privatizácia prístavov sa zatiaľ neuskutočnila, pretože žiadna súkromná spoločnosť nie je ochotná investovať do prístavných hrádzí a mól.

Zatiaľ sa iba Margaret Thatcherovej podarilo celý prístav predať súkromnej spoločnosti za symbolickú cenu. Ak sa dnes hovorí o predaji prístavov, ide skôr o prevádzku žeriavov a prekládkových zariadení. Pozemky a prevádzkovacie práva zostávajú po celom svete v štátnych rukách. Skutočná privatizácia prístavov sa zatiaľ neuskutočnila, pretože žiadna súkromná spoločnosť nie je ochotná investovať do prístavných hrádzí a mól.
Prezident Centrálneho združenia nemeckých námorných prístavov a riaditeľ spoločnosti Hamburger Hafen und Logistik (HHLA) Detthold Aden radí k vysvetleniu všetkých rizík a vedľajších účinkov súčasnej "prístavnej horúčky". Ako povedal pre denník Die Welt, na rozdiel od Ázie v Európe už vypukla hospodárska súťaž medzi prístavmi a v nasledujúcich rokoch sa citeľne pritvrdí. O to viac, že prakticky žiadny iný sektor neprofituje z globalizácie tak, ako práve preprava tovarov. Voľný a rovnocenný prístup k prevádzke prístavov je z tohto hľadiska dôležitý faktor.

Protesty v USA
Odpor proti privatizácii prístavov na vlastnej koži pociťuje aj koncern Dubai Ports World. Vlna kritiky sa zdvihla po tom, čo koncern zo Spojených arabských emirátov od britskej spoločnosti Peninsular and Oriental Steam Navigation Company (P & O) kúpil 29 prístavov pre kontajnerové lode vrátane New Yorku, New Jersey, Baltimore, Miami, Filadelfie a New Orleansu.
"Extrémne bezpečnostné požiadavky obyvateľov USA sú pochopiteľné, no v konečnom dôsledku Dubai Ports prístavy prevezme," tvrdí Aden. Podľa neho USA nemôžu robiť rozdiely medzi tým, či arabské koncerny vlastnia firmy vo vnútrozemí alebo nejaký prístav. Finančne silný Dubai Ports sa tak stal skúškou schopnosti sektora podporiť svoju expanziu.
Koncern zatiaľ neuviedol, či manažment bude bojovať proti politickému odporu v USA. V konečnom dôsledku v jeho 13 nových prístavoch v Európe, Austrálii a Ázii protesty nenastali.
"Mne osobne je predaj prístavov P & O skupine Dubai Ports milší než možnosť, že by ich mal získať singapurský PSA. Do hry tak vstupuje tretí hráč, ktorý k Hutchinsonu a PSA zabezpečí konkurenčné alternatívy," hovorí Aden. PSA -- Port of Singapore Authority -- dominuje trhu v Singapure a v Európe prevádzkuje prístavy v Antverpách a Zeebrügge, kým Hutchinson Whampoa dominuje v Hongkongu a má aj veľký podiel v rotterdamskom prístave.

Brusel musí pomôcť
V Nemecku sa o hospodársku súťaž stará HHLA a Eurogate, spoločný podnik spoločností BLG a Eurokai. O privatizáciu hamburského prístavu majú záujem aj železnice Deutsche Bahn, hoci predaj sa týka iba o kontajnerových žeriavov a zamestnancov. Spolková krajina Hamburg hľadá investora a spoluvlastníka, no nechce konkurentov ako Hutchinson, PSA či Dubai Ports.
Podobne ako v prípade Hamburgu aj inde vo svete budujú prístavné zariadenia obce alebo štáty, súkromné spoločnosti si potom pozemky na niekoľko desaťročí prenajmú. Podľa názoru expertov však často nie je jasné, ktoré prístavy za akých podmienok umožňujú vstup súkromných spoločností a akým spôsobom získavajú investície. "Tu musí páku zasadiť Európska únia, ak sa má zabezpečiť čestná hospodárska súťaž," tvrdí Aden.
Na druhej strane kritizuje plánovanú európsku smernicu pre prístavy Port Package II, ktorá sa minula cieľom. Podľa neho totiž sa nemôže stať, aby medzinárodný prevádzkovateľ prístavov spakruky prevzal zariadenia, zhoršil postavenie zamestnancov alebo ich dokonca prepustil a príjmami dotoval iné prístavy.

Ambiciózni Nemci
Nasledujúce stavenisko sa nazýva Jade-Weser-Port. Ide o ambiciózny projekt Dolného Saska a Brém na prístav pre lode s veľkým ponorom a kapacitou viac než 10-tisíc štandardných kontajnerov. Náklady na vybudovanie prístavných zariadení na ploche 350 hektárov sa odhadujú zhruba na miliardu eur, z čoho 700 miliónov eur na infraštruktúru poskytne štát a 350 miliónov eur na zariadenia zabezpečí prevádzkovateľ.
Nečudo, že projekt láka všetkých hráčov sektora. Napríklad z Nemecka sa do súťaže prihlásili BLG a Rhenus, mená zahraničných záujemcov nie sú známe. Koncesia v hodnote niekoľkých miliónov eur má platnosť 40 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 12:57