StoryEditor

Aerolínie sa dočkajú zisku

17.12.2006, 23:00
Medzinárodné letecké spoločnosti by sa v budúcom roku mali prvýkrát od roku 2000 dostať do zisku. Ešte stále však nemajú vyhrané, keďže sú závislé od neistého vývoja svetovej ekonomiky, oznámila koncom minulého týždňa Medzinárodná asociácia leteckej dopravy (IATA). Podľa IATA by svetové aerolínie mali na budúci rok zvýšiť zisk na 2,5 miliardy dolárov (66,8 miliardy korún), zatiaľ čo ešte v septembri asociácia predpokladala, že zisk bude len 1,9 miliardy dolárov.

Medzinárodné letecké spoločnosti by sa v budúcom roku mali prvýkrát od roku 2000 dostať do zisku. Ešte stále však nemajú vyhraté, keďže sú závislé od neistého vývoja svetovej ekonomiky, oznámila koncom minulého týždňa Medzinárodná asociácia leteckej dopravy (IATA).
Podľa IATA by svetové aerolínie mali na budúci rok zvýšiť zisk na 2,5 miliardy dolárov (66,8 miliardy korún), zatiaľ čo ešte v septembri asociácia predpokladala, že zisk bude len 1,9 miliardy dolárov. Dobrý, aj keď nie ziskový, bude aj tento rok. Pôvodne IATA čakala, že aerolínie zaznamenajú straty 1,7 miliardy, v skutočnosti by to malo byť len 500 miliónov dolárov.

Stratová Amerika
Lepšie výsledky poukazujú na zvýšenie efektivity aeroliniek a návrat cestujúcich na paluby lietadiel, ktorým sa po teroristických útokoch v septembri 2001 začali vyhýbať. "Letecký priemysel sa postupne začína dostávať do normálu," povedal pre Sunday Times vedúci ekonóm IATA Brian Pearce. "Jediný trh, ktorý je ešte stále stratový, je americký. Takmer všetky straty sme zaznamenali v Severnej Amerike," dodal. Prevádzkový zisk na tomto kontinente síce rýchlo rastie, no podľa Financial Times tunajšie aerolínie ešte stále nesú so sebou dôsledky vysokých dlhov a reštrukturalizačných nákladov. Mnohé spoločnosti museli požiadať o ochranu pred veriteľmi a dodnes sú v tomto systéme Delta Airlines a Northwest Airlines.

Opatrné prognózy
Analytici sú však ešte stále opatrní, čo sa týka ďalšieho vývoja na trhu leteckej prepravy. Podnikateľské prostredie ostáva pre letecké spoločnosti nepriaznivé a v ďalších rokoch sa môže ešte zhoršovať, keďže príjmy spoločností vychádzajú z vývoja svetovej ekonomiky. Akýkoľvek pokles v tomto smere povedie ihneď aj k poklesu v príjmoch aerolínií. IATA preto podľa People's Daily zatiaľ vydala prognózu zisku len na najbližší rok a odmieta predpovedať možný vývoj na ďalšie roky.
"Aj predpokladaný zisk na rok 2007 vo výške 2,5 miliardy dolárov je v podstate omrvinka," reaguje na čísla z asociácie jej generálny riaditeľ Giovanni Bisignani. Ako dodal, táto hodnota predstavuje iba 0,5-percentnú ziskovú maržu z celkových príjmov 450 miliárd dolárov. Výraznejší hospodársky pokles vo svete poškodí tento priemysel, ktorý sa z problémov z predchádzajúcich rokov ešte nedostal, varoval Bisignani. Podľa Financial Times straty v leteckom priemysle sa od roku 2001 vyšplhali doteraz na 41 miliárd dolárov.

Čistý zisk leteckej prepravy podľa regiónov (v miliardách USD)
Región 2004 2005 2006*
USA -10 -6,7 -4,5
Európa 1,1 1,6 1,8
Ázia -- Tichomorie 3,4 2,1 1,7
Blízky východ 0,2 0,2 0,2
Lat. Amerika 0,1 -0,1 0,1
Afrika -0,3 -0,4 -0,8
*-- odhad

Zdroj: IATA

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 20:30