StoryEditor

Za dva roky ušetrili asi pol milióna

21.11.2005, 23:00
Slnečné kolektory na žilinskom sídlisku Hliny vyrobili počas dvoch rokov takmer 880 gigajoulov tepelnej energie.

Úsporu približne pol milióna korún priniesla dvojročná prevádzka solárneho systému na predohrev pitnej vody na sídlisku Hliny v Žiline. Akciová spoločnosť Bytterm Žilina zabezpečuje s využitím 132 kolektorov, nainštalovaných na výmenníkovej stanici a priľahlej práčovni na sídlisku, teplú vodu pre 470 bytov, materskú školu, obchod a práčovňu.
Slnečné kolektory vyrobili počas dvoch rokov takmer 880 gigajoulov tepelnej energie. "Od 1. novembra 2004 do 31. októbra 2005 dokázalo meranie celkovú úsporu 437 gigajoulov, čo je o 21 percent viac ako bola garantovaná ročná úspora," informoval Ján Tomčiak, zástupca riaditeľa firmy Thermo/solar Žiar, ktorá vyrába slnečné kolektory.
Žilinský solárny systém je podľa Tomčiaka jedným z najväčších na Slovensku. "Krytie ročných energetických potrieb bolo vypočítané na 10 percent. Merania však ukázali, že i na sídlisku, kde je 470 bytov a rôzna občianska vybavenosť, je medzi 10. a 14. hodinou veľmi malý, často dokonca nulový odber ohriatej pitnej vody. Vznikla teda potreba inštalovať zásobníky. Projekt rátal s maximálnou teplotou v týchto zásobníkoch v letnom období 35 stupňov Celzia, ale vyskytli sa aj prípady, keď presiahla 50 stupňov. Pri dnešnej cene za teplo 522 korún za gigajoul predstavuje ročná úspora približne 230-tisíc korún," konštatoval Tomčiak. Pri rovnomernejšom odbere, a tým aj nižších teplotách v zásobníkoch, by mohol byť celkový energetický zisk vyšší ešte o ďalších približne 15 percent.
Sídlisko Hliny VII v Žiline sa stalo pilotným projektom predohrevu studenej vody kolektormi pre bytové domy. Celkovo 132 solárnych panelov v hodnote približne 2,5 milióna korún je v prevádzke od novembra 2003. "Ide o dlhodobo návratné investície, kde sa obdobie návratnosti znižuje spolu so stúpajúcimi cenami za energie, v súčasnosti sa pohybuje medzi 7 až 10 rokmi," dodal Tomčiak s tým, že je to bez akejkoľvek podpory štátu. Po vstupe Slovenska do Európskej únie však existuje možnosť čerpania podpôr zo štrukturálnych fondov. Prevádzka kolektorov v Žiline je podľa Tomčiaka dôkazom, že sa oplatí využívať slnečnú energiu aj pre bytové domy a celé sídliská aj s využitím dlhodobých pôžičiek, ktoré sa splácajú z ušetrenej energie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 18:23