StoryEditor

Prílev investícií sa spomalil

06.11.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

V minulom roku Slovensko zaznamenalo celkový prílev majetkového kapitálu a reinvestovaného zisku (equity kapitálu) za 20,12 miliardy korún.
Správa o príleve zahraničných investícií v roku 2005 a o poskytovaní investičných stimulov, ktorú ministerstvo hospodárstva predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie, vyčíslila, že v medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 36 percent.
"Nižší prílev majetkového kapitálu v porovnaní s minulým rokom bol čiastočne zapríčinený privatizačnými príjmami v roku 2004, pričom v roku 2005 bol prílev majetkového kapitálu výlučne neprivatizačný," vysvetľuje medziročný pokles rezort hospodárstva.
Vlani investície smerovali najmä do priemyselnej výroby, veľkoobchodu a maloobchodu, do oblasti finančného sprostredkovania a obchodných činností súvisiacich s nehnuteľnosťami.
Na podporu investícií vlani vláda schválila sumu 2,43 miliardy korún. Na jedno novovytvorené pracovné miesto bolo treba 4,96 milióna korún investícií pri investičných stimuloch 663-tisíc korún. Z celkových investičných stimulov tvorili podstatnú časť daňové úľavy. Investičnými stimulmi vláda vlani podporila tvorbu 3 662 budúcich pracovných miest.
Na základe údajov z Národnej banky Slovenska najväčšími investormi boli vlani firmy z Kórey a Nemecka, ktorých celkový podiel na príleve equity kapitálu predstavoval 61,3 percenta. Najviac investovali spoločnosti v Bratislavskom kraji (38,8 %), najmenej v Prešovskom kraji (0,6 %).
"Najväčší podiel equity kapitálu -- 10,1 miliardy korún -- z odvetvového hľadiska vložili investori do priemyselnej výroby," uvádza rezort hospodárstva.
Ministerstvo hospodárstva v týchto dňoch pripravuje nový zákon o investičnej pomoci. Ten by mal byť predložený na rokovanie vlády ešte v tomto roku.
"Cieľom ministerstva je uprednostňovať nepriame formy podpory investorov, ktoré znižujú bezprostredný dosah na verejné financie a vytvárajú predpoklady na dlhšie zotrvanie investora v regióne. Favorizované pre podporu zahraničných investícií budú najmä daňové úľavy, podpora vzdelávania a budovanie infraštruktúry v regiónoch Slovenska," avizuje rezort hospodárstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 03:05