StoryEditor

Šufliarsky rozšíril sieť obchodov CBA

15.01.2008, 23:00

Maloobchodné impérium podnikateľa Mariana Šufliarskeho sa rozrástlo o ďalšiu spoločnosť. Právoplatnosť totiž nadobudlo rozhodnutie Protimonopolného úradu, ktorý schválil Šufliarskeho kúpu spoločnosti CBA Považská Bystrica.

CBA pod palcom
Majoritný majiteľ maloobchodných firiem M-Market a CBA Slovakia kúpou získal kontrolu nad časťou bývalého podniku Prima Zdroj Holding. Ten zmenil svoje obchodné meno koncom júla minulého roku, pričom spoločnosť naďalej ostala pri maloobchodnom predaji potravín.
"Na základe vyšetrovaní úrad dospel k záveru, že koncentráciou sa konkurenčné prostredie na trhu maloobchodného predaja v supermarketoch, hypermarketoch a diskontných predajniach v lokalitách obcí Malacky, Nováky, Martin, Banská Bystrica, Zvolen, Sliač, Detva a Dobšiná nezmení," potvrdila hovorkyňa Protimonopolného úradu Alexandra Bernáthová. Dodáva, že "takáto koncentrácia teda nevytvorí alebo neposilní dominantné postavenie jej účastníkov".
Predstavitelia oboch spájajúcich sa spoločností -- Šufliarsky a Jozef Baran v Predstavenstve CBA Považská Bystrica -- sa poznajú už z predchádzajúceho podniku Zdroj-Hos, ktorý je nateraz v likvidácii.

Podielnik v maloobchode
Šufliarskeho firma CBA Slovakia pritom je už akcionárom v spoločnosti CBA SK rovnako sídliacej v Považskej Bystrici, ktorá je veľkoobchodnou firmou so slovenskými majiteľmi. Ide však o rovnomennú konkurenčnú firmu, medzi ktorej ďalších podielnikov patria firmy Sintra, holding Prima Zdroj, Nitra Zdroj, Zdroj-Vopo Trenčín. Mená a podiely jednotlivých akcionárov CBA SK nezverejňuje.
Šufliarsky ako fyzická osoba vlastní majoritný majetkový podiel vo viacerých spoločnostiach, na základe ktorého má možnosť vykonávať v týchto spoločnostiach výlučnú kontrolu. V jeho portfóliu tak dnes sú spoločnosti M-Market, CBA Slovakia, Noreka plus, M-market leasing a Novohradské pekárne, z ktorých posledné dve sú v likvidácii.
Podiel a rovnako aj sumu, za ktorú podnikateľ Šufliarsky časť podniku CBA Považská Bystrica získal, Protimonopolný úrad odmietol zverejniť. Spoločnosti CBA SK a CBA Považská Bystrica podľa Bernáthovej pred koncentráciou neboli v žiadnom právnom vzťahu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 23:16