StoryEditor

Christian Dior - tvorca módneho impéria

24.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Druhá svetová vojna nepriala dvakrát módnym výstrelkom. A tak nebolo divu, že po jej skončení ženy zatúžili po zmene. Tú im veľkoryso ponúkol Francúz Christian Dior, ktorý prišiel so štýlom pomenovaným New Look (nový vzhľad). Aj keď rodičia chceli z neho mať diplomata, mladý Dior mal bližšie k umeniu. Jeho až márnotratné návrhy vzbudzovali nadšenie, ale aj protesty. Od jeho úmrtia dnes uplynie 50 rokov.

Druhá svetová vojna nepriala dvakrát módnym výstrelkom. A tak nebolo divu, že po jej skončení ženy zatúžili po zmene. Tú im veľkoryso ponúkol Francúz Christian Dior, ktorý prišiel so štýlom pomenovaným New Look (nový vzhľad). Aj keď rodičia chceli mať z neho diplomata, mladý Dior mal bližšie k umeniu. Jeho až márnotratné návrhy vzbudzovali nadšenie, ale aj protesty. Od jeho úmrtia dnes uplynie 50 rokov.
Dámske oblečenie v predvojnovom období -- to boli krátke sukne a hranaté ramená s vypchávkami. Šaty vytvárali rovné, neženské siluety. Dior, naopak, oslnil modelmi s úzkymi ramenami, osím pásom, oblými bokmi a širokými dlhšími sukňami, na ktoré bolo treba množstvo látky (v priemere 10 až 25 metrov). Nie všetky záujemkyne si ich však mohli dovoliť. Prevažovala náročná klientela a celebrity, napríklad Marlene Dietrichová či Nastassja Kinská.
Vizionár Dior ako jeden z prvých pochopil, že móda nie je záležitosťou rokov, ale mesiacov. Nové kolekcie preto začal predstavovať v polročných intervaloch. V podnikaní stavil módny guru na širokú ponuku. Popri odevoch prišiel aj s luxusnou dekoratívnou kozmetikou a parfumami, kožušinami, klobúkmi, obuvou či šperkami. Prvý parfum začal Dior predávať už dva roky po vojne, mal ľahkú kvetinovú vôňu a volal sa Miss Dior. Potom nasledovali Diorama, Diorissimo, Jules či Fahrenheit. Skvelý úspech dosiahla firma aj v roku 1985 s vôňou Poison.
Dior pochádzal z Granville v Normandii. Ako syn majiteľa továrne na umelé hnojivá o podnikaní vedel dosť už mladosti. Po maturite študoval diplomaciu, okrem toho však aj hudbu a kompozíciu na hudobnej škole.
Na cestu módy prvýkrát nastúpil v roku 1934 návrhmi klobúkov. V roku 1938 mu miesto dizajnéra ponúkol známy dom Roberta Pigueta, kde Dior pracoval až do povolania do armády.
V roku 1955 začal na Sorbone učiť estetiku módy. Jeho kariéru však zastavila choroba a na jeseň 1957 vážne chorý Dior odišiel do talianskych kúpeľov Montecatini. Tam však iba vo veku 52 rokov 24. októbra zomrel na zlyhanie srdca. Zostal starým mládencom, o jeho súkromí veľa na verejnosť nepreniklo. Jeho skonom však impérium Dior nezaniklo.
Značka CD prešla rukami takých osobností, ako boli návrhárov žiak Yves Saint-Laurent, Francúz Marc Bohan, Talian Gianfranco Ferré či teraz extravagantný John Galliano (46), enfant terrible z Británie. Ten na produkciu domu dohliada od roku 1997. Dior je dnes súčasťou koncernu luxusného tovaru Louis Vuitton Moët Hennessy, ktorý patrí rodine finančníka Bernarda Arnaulta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
31. máj 2024 01:11