Analytici zo spoločnosti Rabobank a Marex predpokladajú, že produkcia kakaa v nadchádzajúcej sezóne klesne v celej západnej Afrike. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čokoláda by podľa analytikov mohla zdražieť. Obávajú sa, že bude pretrvávať globálny nedostatok kakaa

30.09.2023, 17:42
Autor:
ČTKČTK

Závody na spracovanie kakaových bôbov po celom svete znižujú tempo výroby produktov využívaných v cukrovinkách,

Ceny čokolády, ktoré sa už dlhší čas zvyšujú, by podľa analytikov mohli pokračovať v raste. Pre ich ďalší vývoj bude kľúčová úroda kakaa v Západnej Afrike. V uplynulom roku sa ceny kakaa zvýšili takmer o polovicu pre obavy, že nepriaznivé počasie a choroby rastlín zasiahnu produkciu v Pobreží Slonoviny a Ghane.

Tieto dve krajiny sa na celosvetových dodávkach kakaa podieľajú zhruba dvoma tretinami. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Analytici sa obávajú, že bude pretrvávať globálny nedostatok kakaa. Vysoká inflácia v oblasti čokoládových výrobkov by tak mohla pokračovať, hoci širšie inflačné tlaky v potravinárskom sektore poľavujú. Poprední výrobcovia čokolád, napríklad firmy Hershey a Lindt & Sprüngli, už varovali, že možno budú nútení prikročiť k ďalšiemu zvýšeniu cien.

image

Bratislavská továreň vyváža čokoládu do celého sveta. Ako to vyzerá v jej útrobách? (reportáž + video)

"Súčasná situácia vyzerá dosť hrozivo, ak nenastane dramatické zlepšenie výhľadu," uviedol analytik Darren Stetzel zo spoločnosti StoneX. "Ďalšie zvyšovanie cien by mohlo mať negatívny dopad na spotrebu," dodal.

Ceny termínových kontraktov na kakao na komoditnej burze v New Yorku sa v polovici septembra vyšplhali na 12-ročné maximá. Odvtedy síce mierne klesli, ich ďalší vývoj však bude závisieť od výsledku žatvy, ktorá sa teraz začína v Ghane a Pobreží Slonoviny.

Zdroje oboznámené so situáciou v júli podľa agentúry Bloomberg uviedli, že Pobrežie Slonoviny v hlavnej sezóne, ktorá trvá od októbra do marca, očakáva pokles produkcie kakaa takmer o pätinu.

image

Cena olivového oleja stúpla dvojnásobne, v Španielsku sa stal predmetom krádeží za státisíce eur

Analytici zo spoločnosti Rabobank a Marex predpokladajú, že produkcia kakaa v nadchádzajúcej sezóne klesne v celej západnej Afrike. Spoločnosť Marex odhaduje, že na svetovom trhu bude chýbať 279-tisíc ton kakaa, čo je výrazne viac ako v predchádzajúcich dvoch sezónach.

Napätá situácia na trhu s kakaom sa odráža naprieč dodávateľským reťazcom. Závody na spracovanie kakaových bôbov po celom svete znižujú tempo výroby produktov využívaných v cukrovinkách, píše Bloomberg. Podľa firmy Cargill, ktorá obchoduje s poľnohospodárskymi komoditami, začínajú vysoké ceny podkopávať dopyt.

01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-02 21:34:15 - Feat.: - Title: Čokoláda je komodita ako zlato či ropa. Jej cena išla hore, sú za tým tieto dôvody 03 - Modified: 2024-03-30 15:13:32 - Feat.: - Title: Veľká noc má pre spotrebiteľov tento rok trpkú príchuť. Čokoládové vajíčka sú drahšie ako kedykoľvek predtým 04 - Modified: 2024-03-28 08:37:56 - Feat.: - Title: Bitcoin efekt pri kakau: jeho cena vystreľuje astronomicky, aké sú dôvody a čo to spraví s cenou čokolády? 05 - Modified: 2024-03-26 16:42:13 - Feat.: - Title: Na trhu s čokoládou môžu pre drahšie kakao hroziť vyššie ceny aj výpadky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:13