Budova Izraelskej centrálnej banky v Jeruzaleme. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Šéf finančného výboru izraelského parlamentu vyzval centrálnu banku na zníženie úrokových sadzieb

16.10.2023, 15:06
Autor:
ČTKČTK

Dopady vojny môžu byť podľa Gafniho značné a ich miera závisí od toho, ako dlho bude 300-tisíc povolaných rezervistov mimo svojich občianskych zamestnaní.

Predseda finančného výboru izraelského parlamentu dnes vyzval centrálnu banku na zníženie krátkodobých úrokových sadzieb. Chce tak zmierniť záťaž občanov zapríčinenú ozbrojeným konfliktom, ktorý sa vyhrotil, keď Izrael predminulý víkend napadlo palestínske militantné hnutie Hamas. Uviedla to agentúra Reuters.

Dopady vojny môžu byť značné a ich miera závisí od toho, ako dlho bude 300-tisíc povolaných rezervistov, čo je nevídaný počet v nedávnej histórii Izraela, mimo svojich občianskych zamestnaní, napísal server CNBC.

"Zvyšovanie úrokových sadzieb bolo spôsobené infláciou, realita sa zmenila. Obraciam sa na guvernéra: jednoducho znížte úrokovú sadzbu," povedal predseda výboru Moša Gafni na zasadnutí, kde sa prejednávalo odškodnenie pre osoby zasiahnuté bojmi.

image

Hamas pred týždňom uniesol do Pásma Gazy 199 rukojemníkov, hlási izraelská armáda

Citeľný nárast úrokových sadzieb

Gafni dlhodobo kritizuje centrálnu banku za to, že citeľne zvýšila základnú úrokovú sadzbu, a to z 0,1 percenta vlani v apríli postupne až na 4,75 percenta. Banka tak chcela znížiť infláciu, ktorá sa tento rok vyšplhala nad päť percent.

Gafni sa tiež domnieval, že centrálna banka nedostatočne tlačí na komerčné banky, aby zvýšenie sadzieb prenášali na sporiace a bežné účty klientov rovnako rýchlo ako na hypotéky a ďalšie úvery.

Rozsah ekonomických škôd bude závisieť od toho, ako dlho budú záložníci v krajine s viac ako deviatimi miliónmi obyvateľov a hrubým domácim produktom 521,69 miliardy dolárov mimo svojich zamestnaní, píše CNBC.

Záložné sily, zložené z rôznych vrstiev izraelskej spoločnosti, tvoria asi 450-tisíc príslušníkov, z ktorých mnohí majú väčšie bojové skúsenosti ako mladší vojaci v stálej armáde. Záložníci sú učitelia, technickí pracovníci, začínajúci podnikatelia, poľnohospodári, právnici, lekári, zdravotné sestry aj pracovníci v cestovnom ruchu a továrňach.

Mnohé kľúčové odvetvia izraelskej ekonomiky budú počas vojny pokračovať bez prerušenia, pretože ich z veľkej časti zastávajú zahraniční pracovníci. To sa týka aj izraelského chemického priemyslu, ktorý je hlavným zdrojom exportu.

image

Izrael aj Hamas popreli správy o dohode o neútočení na juhu Gazy, hraničný priechod Rafáh je uzavretý

Nové príležitosti na podnikanie

Vytrvalo rastúci technologický sektor v Izraeli by po návrate mnohých vojakov z vojny mohol využiť aj skúsenosti, ktoré títo ľudia získali na bojisku, na podnikanie v oblasti bezpečnosti. "Pre startupový priemysel to bude dočasný zásah, ale až sa vojaci vrátia, zvýšia sa aj investície a dopyt," povedal serveru CNBC profesor ekonomiky na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme Ejal Winter.

Významné výrobné alebo výskumné a vývojové pobočky majú v Izraeli takmer všetky veľké americké technologické spoločnosti vrátane Microsoftu, Alphabetu, Applu a Oraclu. Výrobca čipov Intel potom investuje do výrobného závodu vzdialeného 30 minút od hranice s Gazou.

Hoci sa k tomu z bezpečnostných dôvodov nikto nechcel priamo vyjadriť, jeden z manažérov špičkových technológií v Izraeli serveru CNBC povedal, že "vzhľadom k našim skúsenostiam s umožňovaním práce z domu v čase covidu aj po ňom práca pokračuje, pokiaľ nie ste povolaní do záložnej jednotky".

01 - Modified: 2023-10-16 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Na finančné trhy sa vracia geopolitická nestabilita 02 - Modified: 2023-10-15 18:30:37 - Feat.: 1 - Title: Biden hovoril s Abbásom o pomoci Pásmu Gazy a odsúdil útok na Izrael 03 - Modified: 2023-10-15 18:47:23 - Feat.: 1 - Title: Izraelský expremiér Barak obhajuje očakávanú ofenzívu armády do pásma Gazy
01 - Modified: 2024-05-09 06:57:50 - Feat.: - Title: Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené na Damask 02 - Modified: 2024-05-09 05:35:25 - Feat.: - Title: Misia na severe nie je ukončená. Leto môže byť horúce, vraví izraelský minister obrany 03 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 04 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-08 05:43:39 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 13:35