Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Rakúsku preverili udržateľnosť čokoládových zajacov, zaznamenali nárast vegánskej ponuky

23.03.2024, 11:04
Autor:
TASRTASR

Najvyššiu zelenú známku dostalo v oboch kategóriách deväť produktov, ktoré majú certifikáty ekologickej poľnohospodárskej výroby tak v Európskej únii, ako aj od celosvetovej siete Fairtrade International.

Organizácie na ochranu ľudských práv a životného prostredia v Rakúsku sa v posledných rokoch krátko pred Veľkou nocou zameriavajú na kvalitu čokoládových veľkonočných zajacov z hľadiska dodržiavania princípov ekologickej a spoločenskej udržateľnosti.

Tento rok preverili 39 výrobkov, ktoré ohodnotili s pomocou troch farieb semaforu. Informuje o tom portál orf.at.

Najvyššiu zelenú známku dostalo v oboch kategóriách deväť produktov, ktoré majú certifikáty ekologickej poľnohospodárskej výroby tak v Európskej únii, ako aj od celosvetovej siete Fairtrade International.

"Je veľmi potešujúce, že ponuka ekologických a férových čokoládových zajacov sa stále rozširuje. Spoločnosti reagujú na rastúce povedomie spotrebiteľov o potrebe sociálne a ekologicky udržateľnejšej čokolády," uviedli Gudrun Glockerová z organizácie Südwind a Lisa Graslová v mene ekologickej iniciatívy Global 2000.

image

Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe

Zaznamenaný nárast vegánskej ponuky zároveň podľa nich poukazuje na dopyt po výrobkoch na rastlinnej báze, ktoré sú šetrné ku klíme.

"Čokoládové výrobky bez mlieka signalizujú aj ďalší vzostup v oblasti dobrých životných podmienok zvierat," uviedla odborníčka na udržateľnosť Graslová. Upozornila pritom, že zložky ako kakao môžu aj vo vegánskych čokoládových výrobkoch pochádzať z pochybných zdrojov.

"Podmienky, za ktorých sa ingrediencie pestujú a zbierajú, môžu ovplyvniť životné podmienky ľudí aj zvierat," priblížila Graslová. Preto je nevyhnutné venovať pozornosť podmienkam, za ktorých boli produkty vyrobené, zdôraznila odborníčka.

Celkovo bolo predmetom tohtoročného hodnotenia deväť vegánskych čokoládových zajacov ponúkaných v rakúskych obchodoch, z ktorých tri získali najvyššie známky.

Ďalších 15 zajacov dostalo v jednej kategórii zelenú a v druhej žltú známku. To znamená, že aspoň z pohľadu ekológie, respektíve sociálnej spravodlivosti dosahujú najvyššiu úroveň. Štyri zajace boli v oboch kategóriách ohodnotené žltou farbou, zatiaľ čo na konci rebríčka sa ocitlo deväť produktov s dvojitou červenou.

01 - Modified: 2024-04-27 08:36:15 - Feat.: - Title: Väčšina Rakúšanov považuje vlastníctvo automobilu za dôležité, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka 03 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 04 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 05 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:58