StoryEditor

Ruský tréner bojových umení v Bratislave pre HN: Doma som už na Slovensku. Pomocou športu ho všade propagujem

25.01.2024, 16:15
  • Ruský tréner bojových umení v Bratislave Pavel Trusov, ktorý má takmer milión followerov na Instagrame, vysvetľuje v rozhovore pre HN:
  • Ako vyzerala jeho cesta z ruského mesta Briansk najprv do Banskej Bystrice a potom do Bratislavy.
  • Aký vzťah má k ukrajinským či iným zahraničným návštevníkom jeho gymu a prečo nikoho neposudzuje na základe toho, odkiaľ pochádza.
  • S ktorými svetovými hviezdami bojovej scény spolupracuje.

Ste pôvodom z Ruska, už niekoľko rokov však žijete na Slovensku. Prečo ste sa rozhodli presťahovať práve do našej krajiny?

Môj otec pred niekoľkými rokmi premýšľal nad tým, kam by sme sa mohli presťahovať. V Rusku sme už totiž nevideli našu budúcnosť. Zvažovali sme hneď niekoľko štátov. Slovensko bolo v tom čase spomínané naozaj všade. Čítali sme na internete články o vašej krajine a postupne sme si uvedomili, že je najbližšie mentalite našej rodiny. Žije tu veľa ľudí s otvorenou mysľou, máte nádhernú prírodu a kultúru. Pozerali sme dokumentárne filmy a rôzne videá, až sme dospeli k definitívnemu rozhodnutiu, že práve Slovensko bude tou najlepšou voľbou pre náš budúci život. A tak sme sa sem presťahovali.

Neoľutovali ste niekedy, že ste nešli ďalej na Západ?

Určite nie. Ja si veľmi dobre pamätám na moment, keď som pochopil, že Slovensko má najbližšie k našej vízii budúceho života. Predtým som navštívil viacero krajín, Holandsko či Nemecko i ďalšie. Hľadali sme štát, ktorý nám bude blízky. A nakoniec voľba padla práve na Slovensko. Ja som presvedčený o tom, že sme urobili skvelé rozhodnutie. Svedčí o tom i fakt, že túto krajinu už považujem za svoj domov. Keď na niečom na medzinárodnej úrovni pracujem alebo niekam cestujem, prípadne sa s niekým rozprávam, tak stále hovorím, že som zo Slovenska. A vždy sa snažím Slovensku robiť reklamu. V rámci každej spolupráce alebo partnerstva neustále spomínam, že som Slovák, nie Rus. A verím, že aj v budúcnosti budem môcť robiť všetko pre to, aby som túto krajinu pomohol spraviť lepšou a silnejšou. Chcem vo všetkých smeroch zvyšovať jej úroveň a využiť na to svoju vlastnú silu a všetky schopnosti, ktoré mám.

image

Pavel Trusov sa kickboxu venuje od svojich šietich rokov. FOTO: HN/Peter Mayer

Ako vyzerali vaše začiatky na Slovensku?

Tie neboli úplne jednoduché. Keď môj otec vybral Slovensko ako krajinu, kam sa celá rodina presťahuje, ja som žil v Rusku vo svojej komfortnej zóne. Pracoval som tam vo svojom vlastnom gyme, bol som trénerom na čiastočný úväzok. Musím sa priznať, že ma trochu desila predstava, že by som mal od základov zmeniť svoj život a okolité prostredie, skrátka vystúpiť zo svojej zóny komfortu. Pripomínam, že som mal v tom čase 23 rokov. Avšak keď otec rozhodol, že ideme na Slovensko, lebo musíme myslieť na našu budúcnosť, tak som povedal – o. k., poďme.

Čoho ste sa najviac báli? Toho, ako vás Slováci prijmú?

Bál som sa toho celkovo, lebo sťahovanie do inej krajiny je vždy veľmi ťažký a zdĺhavý proces. No opakujem ešte raz – nakoniec sa ukázalo, že to bolo výborné rozhodnutie. Môžem tu sedieť so super ľudmi, rozprávať sa s nimi a teraz i vďaka vám zdieľať svoj príbeh s ostatnými....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jesenná púť slnečnou Dalmáciou: Hry o tróny, slovenčina, futbal a miesta dýchajúce históriou 02 - Modified: 2022-11-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrat do Bulharska. Láka nás more, história i vína 03 - Modified: 2023-01-05 10:38:46 - Feat.: 1 - Title: Nákupy po arabsky. Európa je pod paľbou z viacerých strán naraz
01 - Modified: 2024-04-09 08:30:27 - Feat.: - Title: Útočia už aj na Baltskú flotilu? Udreli sme na raketovú korvetu pri Kaliningrade, hlási Kyjev 02 - Modified: 2024-04-09 08:09:31 - Feat.: - Title: Zatknutie exdôstojníka tajnej služby vrhá tieň podozrenia na Viedeň 03 - Modified: 2024-04-09 07:31:38 - Feat.: - Title: Francúzsko už nemá záujem o rozhovory s Ruskom, hovorí o klamstvách zo strany Moskvy 04 - Modified: 2024-04-09 05:54:16 - Feat.: - Title: Peking chce posilniť strategickú spoluprácu s Moskvou, povedal šéf čínskej diplomacie 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
09. apríl 2024 13:59