rím prétoriánska gardaflickr.com/Eric Huybrechts
StoryEditor

Rimania riešia unikátny problém, do výstavby metra zasiahla prétoriánska garda

17.05.2016, 16:42
Výstavba stanice na linke C v blízkosti Kolosea sa komplikuje.

Nečakaný objav sa podaril talianskym robotníkom pri vykopávkach na trase metra C v centre Ríma. Deväť metrov pod úrovňou cesty narazili na budovu pre rímsku prétoriánsku gardu pochádzajúcu z prvej polovice 2. storočia. Prétoriánska garda bola elitnou skupinou rímskych vojakov, ktorí mali zároveň funkciu telesnej stráže rímskeho cisára, píše iDnes.cz.

Zaberá plochu veľkú približne 1 753 metrov štvorcových a stojí niekoľko metrov od miesta, kde sa nachádza Porta Metronia, súčasť rímskeho opevnenia, ktoré nechal vybudovať cisár Aurelianus proti nájazdom germánskych kmeňov.

V budove je 39 izieb, prétoriáni mali k dispozícii spálne, ďalej tam boli izby pre dôstojníkov, niektoré steny zdobia nástenné maľby, iné izby majú mozaikové podlahy. Postavená bola počas vlády cisára Hadriána v rokoch 117 až 138, ale v nasledujúcom storočí ju zbúrali.

"Je to pozoruhodný a zároveň nečakaný objav. Tieto kasárne boli strhnuté s cieľom uľahčiť výstavbu Aurelianovej hradby v rokoch 271 až 275," vysvetlil hlavný archeológ Francesco Prosperetti, ktorý na výstavbu dohliada.

Takmer osemnásť storočí boli kasárne pochované pod zemou a keby nebolo stavby metra, možno by sa na ne nikdy neprišlo. Na druhej strane sa jedná o zásadný problém pre pokračovanie navrhnutej trasy metra.

Podľa webu Corriere della Sera hrozí, že linka C nebude nikdy dokončená. Náklady naďalej stúpajú a doba dokončenia sa rovnako neúprosne predlžuje. Server si tiež kladie otázku, ako je možné, že pri takej veľkosti náleziská si ho pri prieskumoch nikto nevšimol skôr.

Odlišný názor vyslovil pre denník La Repubblica archeológ Prosperetti. Stanica Amba Aradam podľa neho v Ríme bude a objav kasární neohrozí prácu, ani nebude vyžadovať vyššie náklady, než sa predpokladalo. Pripustil ale, že bude potrebné upraviť konštrukciu stanice. Otvorená by mala byť v roku 2020.

"Práve vďaka spojeniu so zastávkou metra vznikne jedinečná archeologická lokalita - prvá "archeologická zastávka" talianskej metropoly," argumentuje Prosperetti pre taliansku agentúru ANSA. "Bude pre nás výzvou začleniť archeologické náleziská v stanici metra. Ruiny a ich objav pre nás nepredstavujú obmedzenie, ale príležitosť vybudovať v Ríme najkrajšie metro na svete."

"K dnešnému dňu stíhame všetko podľa časového harmonogramu," podotkol Andrea Sciotti, zodpovedný za linku C.

Podľa radného Riccarda Magiho zo strany Talianskí radikáli sú ich slová mimo realitu. "Objav rímskych kasární pri výkope stanice Amba Aradam, so všetkými dôsledkami, ktoré budú mať na prácu, nie je nepredvídateľná náhoda, ale zjavný výsledok zanedbania noriem a tiež zdravého rozumu. Tvrdiť, že ide všetko podľa plánu, znamená urážať inteligenciu Rimanov, ktorí už vzdali čakanie na dokončenie metra v roku 2000," dodal Magi.

01 - Modified: 2024-05-03 10:53:25 - Feat.: - Title: Mobilom sa na verejnosti v týchto destináciách radšej nechváľ. Toto sú európske krajiny, kde je vysoká šanca, že ťa okradnú 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov 05 - Modified: 2024-03-26 13:30:50 - Feat.: - Title: Aercheológovia našli v Stredozemnom mori objav, ktorý ich prekvapil. Naši predkovia ho zostavili takmer 6000 rokov pred Kristom
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
05. máj 2024 23:00