StoryEditor

Alexandra Rexová: Kým ste sa nevzdali, stále vyhrávate!

03.09.2022, 00:00

Nezáleží na tom, či som chorá, mám zlý deň alebo ma bolia nohy z tréningu. V mladom veku som pochopila, že disciplína a vôľa je to, čo vás dostane z bodu A do bodu B. Možno zrakovo postihnuté dieťa, ktoré sa na mňa pozeralo pri poslednom tréningu, môže byť moje budúce ja, ktoré sa snaží nájsť inšpiráciu. Nikdy neviete, kto sa pozerá a ktorý okamih vám navždy zmení život.

Bez sebadisciplíny je úspech nereálny a podpora je kľúčová

Motivácia je ako vôňa čerstvo napečeného koláča, ktorý upiekla ráno moja mama. Motivácia a vôňa časom vyprchá. Odhodlanie, disciplína a zodpovednosť je to, čo ma ženie vpred. Ako vrcholová športovkyňa, ktorá sa počas štyroch rokov tvrdou prácou vypracovala na vysokú úroveň a prebojovala medzi špičku slovenských, ale aj svetových paralyžiarov si uvedomujem, že stále som na začiatku toho, čo je možné. Podarilo sa mi získať veľký krištáľový glóbus za celkové umiestnenie vo svetovom pohári a zlatú medailu v disciplíne SuperG a bronzovú medailu v disciplíne slalom na paralympijských hrách v Pekingu 2022. Dnes však máme radikálne skresaný rozpočet na prípravu, a preto sme sa rozhodli, postaviť sa k veci samostatne, hľadaním si finančnej podpory pomocou sponzoringu. Lyžovanie je finančne veľmi náročný šport a ja ako slabozraký športovec potrebujem svojho navádzača, a tým sa všetky náklady zdvojnásobujú. Obdivujem Petru Vlhovú a najmä jej rodinu. Pretože možno podobný príbeh, akým si prechádzala na začiatku Petra Vlhová, jej otec Igor Vlha a jej rodina, práve prežívam ja s mojou rodinou. Potrebujem dobrú kondičnú prípravu a množstvo tréningov strávených vo fitku, dobrú prípravu na kopci na snehu a veľa jázd na lyžiach v bránach a, samozrejme, preverenie mojej tvrdej práce v pretekoch. A toto všetko potrebuje absolvovať aj môj navádzač, ktorý je nevyhnutnou súčasťou na vykonávanie môjho športu. Čím viac tréningov, pretekov a práce, tým viac potu, plaču, nervov a víťazstiev. Robiť šport s hendikepom je náročné. Človek musí prekonávať prekážky, ktoré mu šport „hodí pod nohy“. A zároveň prekonáva svoj vlastný hendikep, ktorý mu „hodil pod nohy“ život. Chcem byť najlepšia a reprezentovať Slovensko s hrdosťou. Milujem Slovensko, žijem tu s mojou rodinou, priateľom a cítim obrovskú podporu každý deň. Túžim po zmene v našom športe a ukázať ľuďom, že aj my, parašportovci s hendikepom, dokážeme dosahovať tie najvyššie priečky a mnoho ráz vieme byť aj úspešnejší. V budúcnosti by som sa rada venovala žurnalistike a formou písania zaujala pozornosť o „pararodinu“. Ak by ste chceli hľadať synonymum odhodlania, choďte sa pozrieť na tréning akéhokoľvek parašportovca. Je to sila, ktorá naháňa zimomriavky na chrbte. Títo ľudia si zaslúžia uznanie. O súcit tu nikto nestojí. Sme silnejší než vyzeráme, odhodlanejší než si myslíte. Chýba nám však podpora. S trochou podpory dokážeme úžasné veci. Verte mi, viem o čom hovorím.

image
Alexandra Rexová

Dokážete si predstaviť ísť 100 km/h rýchlosti dole kopcom na lyžiach, takmer „naslepo“ s pomocou navádzača?

Ak nie. V parašporte by ste neuspeli. Slovo maximálna dôvera a tím má u nás silu diamantu. Musíte veriť, že navádzač vás bude navigovať správne. Zároveň veríte, že všetci ľudia vo vašom tíme si dnes spravili svoju prácu na 100 %. Ak nie, pravdepodobne ste mŕtvy. Chyby sú tu drahé. Stoja krv, pot a peniaze. Napriek svojmu zrakovému hendikepu mám úžasný život. Ďakujem zaň. Odmietam žiť svoj život horizontálne, tenký ako krajec chleba. Mať odhodlanie, víziu, cieľ disciplínu a vieru pre parašportovca znamená žiť život vertikálne. Každý okamih má potom hĺbku a výšku. Obmedzenia nie sú. Keď si veríte, dokážete úžasné veci. Mám mladšieho brata Matyáša, ktorý má taktiež genetické očné ochorenie ako ja a lyžuje v jednom tíme spolu so mnou. Financie na jeho prípravu sú ešte menšie a rodičia musia doplácať. Financie sa teda u nás štvornásobujú. Ak by si tieto riadky čítala Petra Vlhová alebo jej rodina, verím, že by im práve zabehlo😊 Sme tím, ktorý bez podpory nevyhrá. S podporou, sme nezastaviteľní.

Môj cieľ: Byť najlepšími súrodencami v paralyžovaní na Slovensku

Nie je možné poraziť niekoho, kto sa nikdy nevzdáva. Prekážky pod nohy dostávame každý deň. Pre obmedzený rozpočet zo strany štátu sme neboli na snehu od paraolympiády ani raz. Snažím sa pochopiť všetky argumenty, prečo sa to nedá, avšak všetci žijeme len z výsledkov našej práce a z toho, čo máme. Posledný tréning na snehu v Holandsku nám zaplatil jednorazovo sponzor. Som vďačná, že mám okolo seba ľudí, ktorí nás s bratom Matyášom podporujú a veria v náš cieľ.  Ďakujem môjmu sponzorovi REXA & ROMAN PARTNERS mojim novým sponzorom REDOXORQUESTA GROUP. Vďaka sponzoringu a podpore môžem naďalej vyhrávať, rozvíjať sa a reprezentovať Slovensko.

image
Alexandra Rexová

 

Autor: Alexandra REXOVÁ

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
28. apríl 2024 08:26