StoryEditor

Turecké úrady zakázali akcie spojené s mesiacom hrdosti LGBT+ komunity

17.06.2023, 06:39
Autor:
ČTKČTK

Polícia v Istanbule zablokovala vstup do objektu miestnej umeleckej vysokej školy, kde študenti organizovali tlačovú konferenciu na podporu mesiaca hrdosti.

Turecká LGBT+ komunita musí v júni, keď na celom svete oslavuje svoj mesiac hrdosti, znášať v krajine množstvo zákazov a ústrkov. Miestne úrady zakázali v niektorých častiach krajiny konanie stretnutia či piknikov a istanbulský guvernér Davut Gül dnes vyhlásil, že neumožní organizovanie žiadnych s komunitou súvisiacich podujatí. Píšu to turecké opozičné médiá. K oficiálnemu zákazu všetkých akcií pre sexuálne menšiny už pristúpili úrady niektorých tureckých provincií.

"Nie je povolená žiadna aktivita ohrozujúca inštitúciu našej rodiny, ktorá zaručuje (existenciu) nášho národa a štátu. A nikdy neumožníme, aby skupiny usporiadali protesty bez povolenia, "vyhlásil v piatok guvernér istanbulskej provincie Davut Gül. Agentúra Bianet, ktorá má blízko k opozícii, napríklad informovala, že miestne úrady v Istanbule zakázali stretnutie pri čaji, ktoré organizuje združenie pre anglicky hovoriace LGBT+ osoby.

Polícia v Istanbule zablokovala tiež vstup do objektu miestnej umeleckej vysokej školy, kde študenti organizovali tlačovú konferenciu na podporu mesiaca hrdosti.

Podujatia k mesiacu hrdosti sú v Istanbule tento rok naplánované od 19. do 25. júna, uviedli organizátori. Pri vlaňajšom pochode hrdosti polícia zadržala zhruba štyri stovky demonštrantov, ktorí boli následne prepustení bez obvinenia.

Zákazy akcií vydali tiež úrady v oblasti Datça na juhozápade krajiny či v provincii Eskişehir na severozápade Turecka. V Izmire tento týždeň polícia zadržala účastníkov pikniku pre LGBT+ ľudí a v Ankare sa bezpečnostné zložky snažili zablokovať pochod študentov polytechniky.

Organizácia ILGA vo svojej najnovšej správe hodnotí Turecko akú druhú najhoršiu európsku krajinu v oblasti práv sexuálnych menšín. Počas kampane pred májovými parlamentnými a prezidentskými voľbami sa rétorika prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a predstaviteľov jeho vládneho bloku ešte zostrila. Prezident v kampani označoval sexuálne menšiny za "perverzných ľudí", ktorí podrývajú tradičnú rodinu.

01 - Modified: 2024-05-18 14:21:46 - Feat.: - Title: Erdogan udelil milosť generálom väzneným za vojenský prevrat 02 - Modified: 2024-05-17 19:53:12 - Feat.: - Title: Spoločnosť Turkish Airlines obnovuje pravidelné lety do Kábulu 03 - Modified: 2024-05-16 10:23:47 - Feat.: - Title: Z Bratislavy sa od včera lieta priamo do Istanbulu. Od soboty pribudne linka do Antalye 04 - Modified: 2024-05-15 12:31:13 - Feat.: - Title: Erdogana znepokojuje vývoj na Blízkom východe: Ak Izrael porazí Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko 05 - Modified: 2024-05-13 18:26:23 - Feat.: - Title: Erdogan vedľa gréckeho premiéra potvrdil, že z niekdajšieho chrámu bude mešita
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. máj 2024 21:15