StoryEditor

Zhruba 15-tisíc dobrovoľníkov pomáha s distribúciou pomoci v centre v Tel Avive

25.10.2023, 18:16
Autor:
ČTKČTK

Väčšina ľudí prišla z územia pri Pásme Gazy bez čohokoľvek, niekedy aj bez spodnej bielizne.

Zhruba 15.000 dobrovoľníkov zadarmo pomáha v novovzniknutom stredisku v budove konferenčného a kongresového centra Expo v Tel Avive. Vzniklo tu miesto na zber a distribúciu humanitárnej pomoci po útokoch palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael zo 7. októbra.

Darcovi do strediska vozí všetok možný materiál, od jedla a pitia, cez kočíky, oblečenie až po matrace či prikrývky. Novinárov dnes centrom vykonal Nir Gess, honorárny konzul Malawi v Izraeli.

Väčšina ľudí prišla z územia pri Pásme Gazy bez čohokoľvek, niekedy aj bez spodnej bielizne, uviedol Gess. Okrem potrieb pre deti a dospelých distribuuje centrum aj napríklad kŕmenie pre psov, mačky či vtáky. "Je tu tiež vybavenie pre vojakov. Nie však bojové, ale ide o topánky, vesty, matrace, prikrývky.

Dobrovoľníci napríklad oblečenie rozdeľujú na ženské a mužské a podľa veľkostí; následne ich balia do škatúľ. "Je to ako armáda. Každý vie, čo má robiť, každý má svoje miesto," hovorí dobrovoľníčka ovládajúca popri angličtine aj poľštinu. "Práve teraz mám v aute naložených desať škatúľ a dostala som adresy rodín, kam ich mám doviezť," vysvetlila spravodajcu ČTK.

"Nikto tu nepoberá plat. Väčšina z nás je tu už tretí týždeň," povedal Gess. Centrum žije najmä cez deň, v noci sa majú ľudia skôr zdržiavať doma, byť s rodinami, prostredie je nebezpečnejšie, uviedol. "Pred rokmi sa tu konala (medzinárodná piesňová súťaž) Eurovízia. Z veľkej udalosti, oslavy mieru a lásky, je centrum pomoci pre utečencov, "opísal Gess.

Autá s pomocou podľa neho jazdia cez celú krajinu. Podobné centrum ako v Tel Avive sa podľa Gessa nachádza aj pri meste Beerševa, avšak je menšie.

V telavivskom stredisku sa okrem iného nachádza miestnosť s niekoľkými veľkými obrazovkami, na ktorých je vidieť rozdelenie úloh; dobrovoľníci tiež zhromažďujú adresy rodín, ktoré potrebujú pomoc. Volajú napríklad ľudia, ktorí nezvestní svojich blízkych. Podľa Gessa v centre existuje systém, vďaka ktorému sú schopní vláde s hľadaním osôb pomôcť.

Palestínske radikálne hnutie Hamas v sobotu 7. októbra Izrael aj svet zaskočilo masívnym útokom z Gazy na juh Izraela, kde podľa tvrdení izraelských úradov pozabíjalo na 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a vyše 220 ľudí odvlieklo do Gazy. Odvtedy pri izraelskom bombardovaní v Pásme Gazy podľa Hamásom ovládaného ministerstva zdravotníctva zahynulo vyše 6500 Palestínčanov.

01 - Modified: 2024-05-17 07:11:14 - Feat.: - Title: V Štokholme sa strieľalo blízko izraelskej ambasády, polícia uzavrela okolie 02 - Modified: 2024-05-17 05:08:00 - Feat.: - Title: Kanada uvalila sankcie na štyroch "extrémistických" židovských osadníkov 03 - Modified: 2024-05-16 14:32:42 - Feat.: - Title: Grécko navrhlo vytvorenie celoeurópskeho systému protivzdušnej obrany 04 - Modified: 2024-05-16 11:12:03 - Feat.: - Title: Pri tankovej paľbe z vlastných radov zahynulo v Pásme Gazy päť izraelských vojakov 05 - Modified: 2024-05-16 09:59:34 - Feat.: - Title: USA dokončili inštaláciu móla pri Gaze, do regiónu sa má dostať ďalšia humanitárna pomoc
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. máj 2024 12:21