StoryEditor

Ropu vyplašila tropická búrka Chris

07.08.2006, 00:00

Po dvoch týždňoch poklesov sa cena ropy minulý týždeň mierne zvýšila. Najaktívnejší septembrový kontrakt americkej ropy sa posilnil o dve percentá na 74,76 dolára za barel (159 litrov). Podpísala sa pod to prvá nebezpečne vyzerajúca tropická búrka sezóny, ktorá dostala meno Chris. Vznikla pri karibskom ostrovčeku Antigua asi 1 500 km juhovýchodne od Floridy. V tejto oblasti sa "narodili" aj oba najničivejšie hurikány minulej sezóny -- Katrina a Rita. Špekulantov na trhoch s energiami vyplašila dráha, ktorú búrke určovali meteorológovia. Prielivom pomedzi Floridu a Kubu sa mal Chris dostať do Mexického zálivu, kde sa ťaží štvrtina americkej produkcie ropy. Iba v dvoch štátoch na pobreží zálivu (Texas a Louisiana) sa nachádza 43 percent rafinérskych kapacít v USA. Obavy z ďalšieho vývoja vyhnali cenu ropy v stredu až na 76,50 dolára za barel.
Odvtedy sa však tropická búrka oslabovala a cez víkend sa nad Kubou úplne rozpadla. Meteorológovia z Národného hurikánového centra si ešte v piatok nechávali otvorené dvierka a nevylučovali možnosť, že po vniknutí do Mexického zálivu sa Chris zmení na hurikán. Cena ropy sa preto stále drží vysoko. Klesnúť nižšie jej zatiaľ neumožňuje vojna na Blízkom východe, iránska neústupčivosť v súvislosti s jadrovým programom a výpadky dodávok z Nigérie. Najväčší africký producent denne ťaží o 800 000 barelov (0,95 percenta svetovej produkcie) menej ako obyčajne pre útoky na ropnú infraštruktúru v delte rieky Niger.
Práve problémy v Nigérii spôsobili, že cena londýnskej ropy je o 140 centov vyššia ako americkej. Za normálnych okolností je Light Sweet o 50 -- 100 centov drahšia ako londýnsky Brent. Od vývoja v Londýne sa odvodzujú ceny dvoch tretín svetovej produkcie ropy -- napríklad aj tej ruskej, ktorú nakupuje Slovnaft. Nevýhodný diferenciál medzi ropou WTI a Brent tak znižuje šancu na pokles cien palív aj na Slovensku.
Na rozdiel od ropy, pri zemnom plyne sú Američania odkázaní na vlastnú produkciu a dovoz z Mexika a Kanady. V Mexickom zálive sa ťaží 20 percent amerického zemného plynu, a tak bola reakcia tejto komodity na hrozbu menom Chris podstatne prudšia. Okrem tropickej búrky podporili nárast cien aj horúčavy na husto obývanom severovýchode USA. V pondelok stúpla cena plynu o nezvyčajných 14 percent! Na trhoch s komoditami je zemný plyn kráľovská položka. Na otvorenie jednej pozície potrebuje špekulant sumu (margin) 11 175 dolárov. Aktuálny margin ropy je 4 725 dolárov. Iba v pondelok sa dalo na jednej "dlhej plynovej" pozícii zarobiť 10 270 dolárov, čo predstavuje zisk 92 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. máj 2024 01:50