Pixabay
StoryEditor

Zem sa mení na planétu plastu, varujú vedci

25.07.2017, 17:30
Autor:
sansan
Americkí vedci spočítali celkové množstvo plastov, aké doposiaľ ľudstvo vyrobilo, a vyšlo im 8,3 miliardy ton. Je to ohromujúca hmotnosť materiálu, ktorá bola vytvorená za posledných 65 rokov.

Miliarda slonov alebo 25-tisíc budov Empire State Building v New Yorku by mali približne rovnakú hmotnosť. Je to 8,3 miliardy ton a presne toľko plastu na našej planéte za posledných 65 rokov. 

Veľkým problémom je, že plastové predmety, ako napríklad obaly, sa používajú len veľmi krátko predtým, ako ich vyhodíme, upozorňuje BBC.

Viac ako 70 percent celkovej produkcie je teraz v odpadových tokoch, ktoré sú do veľkej miery zasielané na skládku - aj keď príliš veľa z nich skončí v prostredí vrátane oceánov.

"Rýchlo smerujeme k "planéte plastu" a ak nechceme žiť v takomto svete, budeme sa musieť zamyslieť, ako používame niektoré materiály, najmä plasty," povedal doktor Roland Geyer pre BBC News.

V časopise Science Advances sa objavil dokument, ktorý vypracoval priemyselný ekológ z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare a jeho kolegovia. Popisuje to, koľko plastov sa vyrobilo na celom svete, ako sa materiál používa vo všetkých jeho formách a kde končí. Tu sú niektoré jeho kľúčové čísla.

  • Spracovalo sa 8,3 miliardy ton plastov
  • Polovicu tohto materiálu vyrobili za posledných 13 rokov
  • Približne 30 percent historickej výroby zostáva v prevádzke aj dnes
  • Z vyradeného plastu bolo približne 9 percent recyklovaných
  • Asi 12 percent bolo spaľovaných, a 79 percent sa dostalo na skládku
  • Položky s najkratším použitím sú obaly, zvyčajne menej ako rok
  • Najdlhšie používané výrobky sa nachádzajú v stavebníctve a strojoch
  • Súčasné trendy poukazujú na 12 miliárd ton odpadu do roku 2050
  • Miera recyklácie v roku 2014: Európa (30 percent), Čína (25 percent), USA (9 percent)

Od začiatku masovej výroby v 50. rokoch sú polyméry všade okolo nás. Od balenia potravín a oblečenia až po súčasti lietadiel. Práve úžasné vlastnosti plastov však teraz predstavujú narastajúci problém.

Žiadny z bežne používaných plastov totiž nie je biologicky odbúrateľný. Jediný spôsob, ako natrvalo zneškodniť odpad, je jeho deštruktívne zahrievanie - procesom rozkladu známym ako pyrolýza alebo prostredníctvom jednoduchého spaľovania. A spaľovanie predstavuje problém pre zdravie aj prostredie. 

Medzitým sa zvyšuje množstvo odpadu. Vonku je dosť plastových trosiek, aby pokryli celú krajinu veľkosti Argentíny, tvrdí Geyer a jeho kolegovia. Tím dúfa, že ich nová analýza poskytne ďalší impulz ku konverzácii o tom, ako najlepšie riešiť problematiku plastov.

Rovnaký tím vypracoval v roku 2015 kľúčovú správu, v ktorej sa zistilo celkové množstvo odpadu z plastov, ktoré každoročne uniká do oceánov - osem miliónov ton.

Tento konkrétny tok odpadu je pravdepodobne ten, ktorý vyvolal najväčšie obavy kvôli jasným dôkazom, že niektorý vyradený materiál sa dostáva do potravinového reťazca, pretože ryby a iné morské tvory požívajú malé fragmenty polyméru.

Dr Erik van Sebille z Utrechtskej univerzity v Holandsku je oceánograf, ktorý sleduje plasty v moriach. "Čelíme tsunami s plastovým odpadom a musíme sa s tým vyrovnať. Celosvetový odpadový priemysel potrebuje dosiahnuť spoločný postup a uistiť sa, že neustále rastúce množstvo odpadu nekončí v životnom prostredí. V súčasnom trende bude trvať až do roku 2060, kým sa recykluje viac plastov, ako skončí na skládke a stratí sa v životnom prostredí.Toto je zjavne príliš pomalé, nemôžeme čakať pridlho," povedal.

01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-04-03 11:02:20 - Feat.: - Title: Klimatická zmena spomaľuje rotáciu Zeme, ale nie dosť. Čaká sa odčítanie sekundy 03 - Modified: 2024-04-01 13:07:23 - Feat.: - Title: Rotácia Zeme sa zrýchľuje: Planéta môže prvýkrát v histórii prísť o jednu sekundu, riziká nie sú známe 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Viac ako 4000 chemikálií v plastoch je toxických, ukázala obrovská štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 07:23