Pixabay
StoryEditor

Horúčavy budú zabíjať aj zdravých ľudí. Do roku 2100 môžu zomrieť štyri percentá populácie

07.08.2017, 13:05
Autor:
ČTKČTK
Ak ľudstvo nezačne riešiť problematiku globálneho oteplovania, o niekoľko desiatok rokov zasiahne časť indického subkontinentu extrémne teplo. To môže do pár hodín zabíjať aj zdravých ľudí.

Vyplývá to z výskumu, o ktorom informuje britský denník The Guardian.

Tri štvrtiny indického obyvateľstva, najmä v poľnohospodárskych oblastiach okolo riek Indus a Ganga, môžu byť koncom storočia vystavené extrémnym teplotám a vlhkosti, ktoré predstavujú obrovskú hrozbu.

Štúdia hodnotí dopad klimatických zmien na smrteľnú kombináciu horúčav a vlhka, ktoré sa merajú pomocou takzvanej teploty vlhkého vzduchu (WBT). Ak dosiahnú hodnoty 35 WBT, nemôže sa ľudské telo ochlazovať len potením a zdraví ľudia, ktorí sedia v tieni, zhruba do šiestich hodín zomrú.

Výskum ukázal, že najzávažnejšie účinky globálneho otepľovania môžu zasiahnuť najmä Indiu, kde sa emisie uhlíka naďalej zvyšujú.

"Pre Indiu to predstavuje dilemu medzi potrebou rýchleho ekonomického rastu spojeného s užívaním fosílnych palív a potrebou vyhnúť sa potenciálne smrtiacim dopadom," hovorí profesor Elfatih Eltahir z Massachusettského technologického inštitútu. Pre Indiu teda globálne klimatické zmeny prestávajú byť abstraktným pojmom, ale reálnou hrozbou, dodáva.

Vlny horúčav v oblasti južnej Ázie patria už teraz k najväčším hrozbám - v roku 2015 kvôli nim zomrelo asi 3500 ľudí. Vlani India zaznamenala teplotný rekord 51 stupňov Celzia.

Ak sa s obmedzovaním emisií nezačne, potom štyri percentá populácie zažijú medzi rokmi 2071 a 2100 aspoň raz šesťhodinovú vlnu horúčav s teplotou 35 WBT, čo nemôžu prežiť.

Rozsiahle oblasti južnej Ázie, kde žije 75 percent populácie,  by zažili aspoň jednu vlnu s teplotou 31 WBT, čo je už nad úrovňou, ktorú americká národná meteorologická služba považuje za mimoriadne nebezpečnú.

Prah môže byť prekročený skôr, než sa predpokladá
Tieto riziká sa pritom podstatne znížia, ak ľudstvo obmedzí škodlivé emisie tak, ako navrhuje parížska klimatická dohoda. Potom by neboli žiadne vlny horúčav s teplotou 35 WBT.

Štúdia tiež ukázala, že ak sa otázka otepľovania klímy nebude riešiť, potom sa dosiahne nebezpečná úroveň 31 WBT raz za dva roky u tretiny  populácie, čo je viac ako 500 miliónov ľudí uvedenej oblasti. Ak sa však pristúpi k zmenám, bude sa to týkať iba dvoch percent populácie.

V ohrození je najmä južná Ázia. Každoročné monzúny prinášajú na pevninu horúci a vlhký vzduch. Riziká zvyšujú aj široko využívané systémy zavlažovania, pretože odparovaním vody sa vlhkosť ešte zvyšuje.

Limit prežitia pri 35 WBT atakovali  v júli 2015 v Iráne, keď pri 50-percentnej vlhkosti dosahovala teplota 46 stupňov Celzia. "To naznačuje, že ten prah môže byť prekročený skôr, než predpokladáme," uviedli vedci.

01 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 02 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 04 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 05 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:27