Pixabay
StoryEditor

Niekoľko rád, ako sa dá prežiť koniec sveta

16.09.2017, 00:01
Autor:
sansan
Čo by ste mali robiť, ak by prišla apokalypsa?

Ak by ste sa niekedy ocitli uprostred globálnej katastrofy, ktorá by vyhubila väčšinu ľudstva, čo by ste s tým mohli urobiť? Aké by boli tie najdôležitejšie poznatky, ktoré by ste potrebovali na prežitie a z ktorých by ste mali nakoniec aj úžitok?

Samozrejme vybudovať moderný svet sa dá v prvom rade spoluprácou a ľudstvo je neodmysliteľne spoločenským druhom. Takže ľudia v období kolapsu opäť čoskoro vytvoria komunity.

Otázka je, čo ďalej? Aké budú priority a aké schopnosti by mala vaša komunita dosiahnuť v nasledujúcich rokoch? Na to všetko odpovedá server BBC vo svojom videu.

Server uvádza ako možnosť konca sveta agresívny vírusový mor. Takto by to mohlo vyzerať pre tých, ktorí by ho prežili:

Prvých pár dní

Keď ľudia prestanú udržiavať v chode elektrárne, sieť veľmi rýchlo padne. Zachytením solárnych panelov alebo prenosných generátorov udržíte svoj život elektrifikovaný. Posledná mapa načítaná na vašom smartfóne vám bude naďalej pomáhať navigovať s GPS po dobu najmenej šiestich mesiacov.

Prvých pár týždňov

Mestská oblasť, v ktorej žijete, sa stane nepríjemným miestom. Zápach rozkladajúcich sa tiel naplní vzduch a domáci miláčikovia sa zmenia na čoraz agresívnejšie. Život si uľahčíte vo viac vidieckom prostredí s tradičným statkom a krbom na vykurovanie a varenie.

Prvých pár mesiacov

Jednou z vecí, ktorými by ste sa mali zaoberať, je zabezpečiť nezávadnú pitnú vodu, aby sa predišlo vzniku chorôb. Varenie je istý spôsob, ako zabiť patogény, ale spotrebuje sa pri tom veľa paliva. Ultrafialové lúče zo Slnka môžu preniknúť priehľadnou fľaškou a zabiť všetky choroboplodné zárodky.

Prvé roky

Keď vyčerpáte zásoby konzervovaných potravín, budete čeliť hladu, ak ste neobnovili vaše vlastné poľnohospodárstvo. Pestovanie zeleniny a ovocia môže byť jednoduché, ale mnohí z nás nevedia ako pestovať základné plodiny obilnín - pšenicu, ryžu alebo kukuricu. Náradie na obrábanie pôdy, ako napríklad pluhy, môžete vyrobiť využitím existujúcich oceľových predmetov jednoduchým ukovaním.

Prvé desaťročia

Budete sa musieť naučiť tradičné remeslá, ako sú kováčstvo a výroba kovových nástrojov a údržba strojov a motorov. Schopná civilizácia taktiež potrebuje palivo. Môžete vyrábať bionaftu na prevádzku strojov z tavených živočíšnych tukov.

Prvé storočie

Sklo je neoddeliteľnou surovinou, ktorú používajú ľudia na preskúmanie sveta. Na to aby ste vyrobili obyčajné sklo, potrebujete tri zložky - kremeň, sódu a vápno, ktoré sa môžu zhromaždiť ako piesok, krieda alebo vápenec. Sklo môže byť použité na vedecké nástroje, ako sú teplomery a barometre, a tiež skúmavky kvôli učeniu sa o chemických reakcií. S týmito vedeckými nástrojmi a racionálnym zmýšľaním by sa post-apokalyptická spoločnosť mohla rýchlo zotaviť a vyhnúť sa ďalšiemu temnému obdobiu. 

01 - Modified: 2024-02-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Oceánske prúdy kolabujú, katastrofu predikujú skôr, ako vedci pôvodne čakali. Naozaj nám hrozí nová doba ľadová? 02 - Modified: 2024-01-30 15:00:00 - Feat.: - Title: Vďaka tejto superpotravine prežijeme aj jadrovú vojnu. Je extrémne nenáročná a pred vyhladovaním zachráni miliardu ľudí 03 - Modified: 2023-11-26 10:30:00 - Feat.: - Title: Zánik ľudstva sa nezadržateľne blíži. Vedci odhalili 14 spôsobov, ako sa môže udiať - väčšina je už v procese 04 - Modified: 2023-03-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Smútiš za prvou sériou The Last of Us? Tieto postapokalyptické seriály môžu byť dobrou náhradou 05 - Modified: 2023-02-10 10:42:11 - Feat.: - Title: Bezpečnejšie ako iné miesta. Ak by prišla apokalypsa či iná katastrofa, v týchto krajinách by ľudia mohli prežiť
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 05:35