Wikimedia Commons
StoryEditor

Tučniaky v ohrození. V Antarktíde uhynuli tisíce mláďat

13.10.2017, 11:21
Autor:
ČTKČTK
V Antarktíde uhynuli vplyvom zmenených životných podmienok tisíce mláďat tučniakov, informovali v piatok vedci v Austrálii.

Príčinou je podľa nich preskupovanie ľadovca Mertz pri východných brehoch Antarktídy. Pre kolóniu tučniakov to zmenilo podmienky, takže dospelé musia prekonávať väčšiu vzdialenosť pri zháňaní potravy pre mladé.

Štúdiom tučniakov v tejto časti Antarktídy sa s podporou Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) zaoberajú vedci z francúzskeho strediska pre vedecký výskum od roku 2010. Pozorujú kolóniu 18-tisícov párov tučniakov krúžkových a zistili, že posledné reprodukčné obdobie na prelome rokov 2016 a 2017 prežili iba dve mláďatá. Ostatné zahynuli hladom, pretože ich rodičia museli vplyvom nahromadenej ľadovcovej masy prekonať k loviskám príliš veľkú vzdialenosť a nestačili potravu zabezpečiť včas.

"Vplyvom rozlomenia ľadovca Mertz v roku 2010 podmienky dozrievajú k tomu, že sa to môže opakovať častejšie, more pred kolónií sa mení," povedal Yan Ropert-Coudert z výskumnej stanice. To, že aj v budúcnosti mláďatá v kolónii neprežijú, môže podľa neho ovplyvniť aj zmena teploty, sila a smer vetra a nestálosť vodných plôch, ktoré sa vytvárajú medzi ľadom.

Tučniaky prichádzajú o svoju potravu
Tučniaky, ktoré sú výbornými plavcami, sa živia výhradne krilom, teda malými morskými kôrovcami. V Antarktíde sa im až doteraz darilo, ale v poslednej dobe ich ohrozujú klimatické zmeny, ktoré majú vplyv na odmrazovanie pobrežného ľadu a na ústup ľadovcov. Mláďatá dokážu prežiť v snehu, ale nie v daždi. Množstvo potravy sa mení s otepľovaním vody.

Kolónia, ktorou sa vedci zaoberajú v blízkosti ľadovca Mertz, mala pred štyrmi rokmi 20 196 párov. Sezónu ale neprežilo ani jedno mláďa. Aj vtedy sa zmenili podmienky na pobreží a mláďatá navyše premokli v čase, keď ešte nemala vode odolné perie. Potom sa prudko ochladilo.

Správa o tohtoročnom stave kolónie bola vydaná pred začatím rokovaní Komisie pre ochranu živých antarktických morských zdrojov (CCAMLR), ktorá sa schádza v tasmánskom Hobarte. Vlani sa dosiahla dohoda o vytvorení najväčšej morskej prírodnej rezervácie. Ide o plochu 1,55 milióna kilometrov štvorcových v Rossovom mori. Účastníci minuloročnej konferencie sa ale nezhodli v prípade druhého projektu, ktorým bolo vytvorenie podobnej rezervácie na ploche milióna kilometrov štvorcových východne od Antarktídy.

01 - Modified: 2024-04-19 08:09:42 - Feat.: - Title: Zelenú transformáciu musíme robiť zmysluplne. Nesmie znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky, vraví Taraba 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 03 - Modified: 2024-03-26 07:30:00 - Feat.: - Title: Ľudia pracujúci v ropnom priemysle dávajú výpovede, nechcú sa podieľať na ničení Zeme. Climate quitting je čoraz aktuálnejší 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-19 10:30:00 - Feat.: - Title: V brazílskych mestách je neznesiteľné horúco. Pocitová teplota v Riu bola šialených 62,3 stupňa
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 02:43