Pixabay
StoryEditor

Rotácia Zeme sa v ďalšom roku spomalí. A pribudnú silné zemetrasenia, varujú vedci

04.12.2017, 10:52
Autor:
ČTKČTK
Nepatrné spomalenie rotácie Zeme v nasledujúcom roku môže byť príčinou častých zemetrasení, než je obvyklé.

Podľa serveru Live Science to naznačuje výsledok nového vedeckého výskumu, ktorý bol prezentovaný na nedávnom výročnom zasadnutí Americkej geologickej spoločnosti. Predchádzajúce spomalené zemské rotácie za posledných 100 rokov sa časovo zhodovali s vyšším počtom zemetrasení než je ich priemerný výskyt.

"Počet zemetresení, ktoré sa objavili v uplynulom storočí každý rok, je dobre známy, množstvo geologických zmien ročne je veľmi dobre známe," uviedol geofyzik Roger Bilham, ktorý pôsobí na štátnej univerzite v Boulder v Colorade a spoluautor príslušnej vedeckej správy. "My sme teda porovnali dve dobre známe čísla a informovali o zaujímavom a užitočnom spojení."

Základná myšlienka spočíva v tom, že keď sa rotácia Zem mierne spomalí, rovník sa smršti. Avšak tektonické dosky sa nemršťujú tak ľahko, čo znamená, že sa okraje dosiek stlačujú. Aj keď toto stlačovanie nie je obrovské, zvyšuje tlak na hraniciach dosiek, na ktorých už pôsobí tlak, teda tam, kde sú zemetrasenia pravdepodobnejšie.

Bilham a jeho kolegyňa Rebecca Bendicková z Montanskej univerzity v Missoule skúmali históriu zemetrasení siedmeho alebo vyššieho stupňa od roku 1900.

V priemere bolo od roku 1900 ročne okolo 15 veľkých zemetrasení. Avšak v určitých obdobiach planéta zažila ročne 25 až 35 zemetrasení o sile väčšej ako sedem stupňov. Pri bližšom pohľade tím vedcov zistil, že tieto obdobia sa zhodujú s dobou, keď sa Zem otáčala pomalšie, čo znamená, že dni boli o niečo dlhšie.

Zmeny v rýchlosti rotácie Zeme môžu spôsobovať klimatické javy ako napríklad El Niňo, oceánske prúdy a prúdy v roztavenom jadre planéty. Keď sa pohyb tekutín zrýchľuje, pevná Zem musí svoj pohyb spomaliť, vysvetľuje Bilham. Pretože NASA sleduje dĺžku dňa na mikrosekundy, možno toto spomalenie rotácie Zeme predpovedať päť rokov dopredu, dodáva vedec.

Na základe týchto dát Zem teraz vstupuje do obdobia dlhšieho spomalenia rotácie. Výsledkom je, že budúci rok môže byť viac zemetrasení, pokiaľ údaje z minulosti niečo indikujú. Zatiaľ čo v priemere možno ročne počítať s približne 15 zemetraseniami o sile sedem alebo viac stupňov, v nasledujúcich štyroch rokoch sa môže vyskytnúť 20 zemetrasení s touto intenzitou.

"Vedieť, že zemetrasenia budú v nasledujúcich piatich, šiestich alebo siedmich rokoch častejšie, je užitočné. Pretože ak plánovacie úrady miest uvažujú o vylepšení budov, aby boli bezpečnejšie pri zemetraseniach teraz alebo za desať rokov, potom znalosť toho, že sa blíži väčšie množstvo týchto katastrofálnych javov, ich prinúti konať skôr teraz než neskôr," hovorí Bilham.

"Je to veľmi zaujímavý možný účinok," konštatoval geofyzik Stanfordovej univerzity v Kalifornii Amos Nur, ktorý sa uvedeného výskumu nezúčastnil. "Aj keď sa rotácia zmení málo, hmotnosť (Zeme) a zotrvačnosť sú také veľké, že nie je potrebná veľká zmena v rotácii, aby nastala zmena v napätí."

Vedci podľa Nura ešte vedia málo o tom, čo zemetrasenie spúšťa, a nevedia ich predvídať, takže by bolo nemožné definitívne spojiť nejaké zemetrasenie s rotáciou Zeme. Napriek tomu existujú spôsoby, ako túto základnú myšlienku vedcov overiť.

"Nasledujúcim krokom by malo byť vrátiť sa a pokúsiť sa modelovať, čo sa deje s napätím vnútri Zeme," keď sa zmení jej rotácia. "To nie je absurdné. Je to úplne možné," tvrdí Nur.

01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 03 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu 04 - Modified: 2024-04-04 06:44:18 - Feat.: - Title: Na Taiwane vyslobodili šiestich mužov, ktorí ostali uväznení po zemetrasení. Záchranné práce pokračujú 05 - Modified: 2024-04-04 06:49:04 - Feat.: - Title: Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 14:01