StoryEditor

VIDEO: Vyziabnutý polárny medveď na pokraji smrti. Počin filmárov vyvolal veľké emócie

16.12.2017, 10:30
Autor:
fkafkapebpeb
Video zaznamenalo na sociálnych sieťach obrovský ohlas. Za necelé dva týždne dosiahlo milióny pozretí.

Smutný pohľad sa naskytol členom výpravy na kanadský Baffinov ostrov, ktorý leží blízko Arktídy. Natočili tam na kosť vychudnutého ľadového medveďa, ktorý sa márne zháňajú po akejkoľvek potrave. Podľa expertov je osud medveďa odrazom globálneho otepľovania, ktoré z oblasti vyhnalo jeho hlavný zdroj potravy - populáciu tuleňov.

Zábery zaobstarali členovia organizácie Sea Legacy počas výpravy na ostrov koncom leta. "Môj celý tím musel zadržiavať slzy a emócie, keď sme natáčali umierajúceho ľadového medveďa," uviedol fotograf Paul Nicklen na sociálnych sieťach, kam pred vyše týždňom zábery umiestnil.

Skorá smrť

Video ukazuje ľadového medveďa, ktorý je na prvý pohľad na pokraji vyhladovania. Medveď sa dlho snaží nájsť niečo na jedenie, až sa dostane k plechovým sudom s odpadkami, ktoré využívajú miestni inuitskí rybári; ani tu však nepochodí.

Podľa Nicklena nebol medveď nijako starý a zrejme zahynul počas niekoľkých ďalších hodín po natočení videa. "Takto vyzerá hladovanie. Svalová atrofia, žiadna energia. Je to pomalá a bolestivá smrť," dodal fotograf.

Členovia tímu dávajú stav medveďa do jasnej súvislosti s klimatickými zmenami. "Ako rastú teploty a ľadové kryhy sa roztápajú, ľadové medvede strácajú prístup k hlavnému zdroju potravy - tuleňom," poznamenávajú k videu. "Hladovanie a strata energie je potom dovedie až k ľudským obydliam, kde hľadajú akýkoľvek zdroj potravy," vysvetľujú.

Ako otepľovanie pôsobí na medvede

Organizácia pripomína štúdiu z roku 2015, podľa ktorej je klimatická zmena najväčšou hrozbou pre populáciu ľadových medveďov, ktorú v súčasnosti tvorí asi 26-tisíc zvierat. Do roku 2050 by podľa odhadov mohla celková populácia klesnúť o tridsať percent.

Ako sa v arktickej oblasti zvyšujú teploty, morské kryhy, ktoré sú kľúčové pre lov, odpočinok a výchovu mláďat, sa topia na jar skôr a na jeseň naopak vznikajú neskôr. To u niektorých živočíšnych druhov spôsobuje narušenie ich reprodukčného správania a vystavuje ich hladovaniu, vyvodzuje správa.

Satelitné snímky zverejnené minulý rok ukázali, že počet dní v roku, kedy je 19 arktických regiónov, kde ľadové medvede žijú, pokrytých ľadom, sa od roku 1979 do roku 2014 znižoval o sedem až 19 dní za jednu dekádu.

Prečo nepomohli?
Keď Nicklen zverejnil zábery umierajúceho medveďa, dostal veľa otázok, prečo tím zvieraťu nepomohol. "Samozrejme mi to napadlo, ale v takej chvíli so sebou nemáte uspávaciu pištoľ alebo 200 kíl tulenieho mäsa," vysvetľuje, prečo tak neurobili. Kŕmenie ľadových medveďov je navyše v Kanade nelegálne.

"Nebola žiadna možnosť zachrániť ho," napísal na sociálnych sieťach s tým, že je potrebné čeliť hlavne hrozbe vyhynutia celého druhu. "Jednoduchá pravda je tá, že ak sa Zem bude ďalej otepľovať, prídeme o ľadové medvede a celý polárny ekosystém," dodal.

Video zaznamenalo na sociálnych sieťach obrovský ohlas. Za necelé dva týždne dosiahlo milióny pozretí.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 03 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 04 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 00:53