Greenpeace vyslalo do Antarktídy plavidlo Arctic Sunrise.Miguelángel/Flickr
StoryEditor

Už tento rok môže vzniknúť najväčšie chránené územie na svete

15.01.2018, 13:45
Autor:
ČTKČTK
Greenpeace sa už dlhodobo snaží o vznik chráneného územia, ktoré sa má nachádzať v Antarktíde. Svojou rozlohou bude najväčším na svete. Špeciálna komisia o ňom rozhodne v októbri.

Pri Antarktíde by malo vzniknúť najväčšie chránené územie na svete, požaduje to spolu s Európskou úniou ekologické hnutie Greenpeace. To na podporu uvedeného cieľa vyslalo do Južného ľadového oceánu ľadoborec s výskumníkmi. V tlačovej správe to dnes oznámila česká pobočka Greenpeace.

Plavidlo Arctic Sunrise vezie medzinárodnú vedeckú skupinu, ktorá chce zmapovať ekosystémy a rozširovanie priemyselného rybolovu vo Wedellovom mori. Práve v ňom by mohla byť vyhlásená Antarktická rezervácie na ochranu tučniakov, veľrýb, tuleňov a ďalších živočíchov.

Rezervácia má zaberať vyše 1,8 milióna štvorcových kilometrov, čo je päťkrát viac ako rozloha Nemecka. Žiadosť o jej vytvorenie podala EÚ v októbri 2016. O návrhu má tento rok v októbri konať Komisia pre ochranu živých antarktických morských zdrojov (CCAMLR). Tu tvorí EÚ a 24 krajín, vrátane Spojených štátov, Ruska, Číny, Austrálie, Brazílie a Indie.

CCAMLR už predvlani zriadila pri Antarktíde chránenú oblasť s veľkosťou vyše 1,55 milióna štvorcových kilometrov. Rezervácia leží v Rossovom mori a vo východnej časti Antarktídy.

Profesor biológie na Oxfordskej univerzite Alex Rogers pre portál greenpeace.org tvrdí, že „na to, aby sme zabránili najhorším dopadom zmeny klímy a ochránili biodeverzitu, je potrebné ochrániť až 30% našich oceánov. Antarktída je preto najlepším miestom na začatie. Najväčšie hrozby pre Antarktídu predstavujú klimatické zmeny, znečistenie plastom a znečistenie pochádzajúce z rybolovu. Vytvorenie veľkých námorných rezervácií umožňuje ekosystémom prežiť v ich plnej rozmanitosti a funkčnom stave.“

Je len málo času na to, aby vlády spolupracovali na ochrane oceánov," dodáva profesor A. Rogers.

menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 14:08