twitter.com/rarohde
StoryEditor

V Arktíde je neobvykle horúco. Anomálie medzi anomáliami, čudujú sa vedci

28.02.2018, 14:00
Autor:
ahaahaČTKČTK
Podľa odborníkov s otepľovaním Arktídy môžeme v nasledujúcich rokoch očakávať aj bezprecedentné meteorologické javy.

Kým Európu trápi zima, v Arktíde je neobvykle teplo. V nedeľu v Grónsku namerali dokonca šesť stupňov nad nulou. Meteorológovia upozorňujú, že ľad okolo severného pólu znepokojujúcim tempom ustupuje, a to v čase, keď by mal naopak rásť.

"Na február, keď je tam permanentne tma, je to niečo úplne neobvyklé," komentovala počasie v Arktíde pre stanicu Deutsche Welle klimatologička Ruth Mottramová. "Teploty v tomto ročnom období nikdy neboli také vysoké," dodala expertka z Dánskeho meteorologického inštitútu, ktorá dlhodobo mapuje priemerné teploty v Arktíde.

V nedeľu 25. februára na myse Morrisa Jesupa na severe Grónska namerali šesť stupňov nad nulou. Na najsevernejšie položenej meteorologickej stanici sveta sa tak ortuť teplomera v posledných dňoch vyšplhala vyššie ako v Londýne alebo Zürichu. Vedci upozorňujú, že mrazivé počasie v Európe vyvolala práve alarmujúca vlna teplého vzduchu v Arktíde.

Teploty v Arktíde síce neprekonali skôr zaznamenané rekordy, ale trvali až desať dní. Podobné teplotné výkyvy tu pritom v minulosti trvali len niekoľko hodín. "Prudké výkyvy teploty sú normálnou súčasťou premenlivosti počasia, neobvyklé na tom však je to, že trvajú tak dlho," všíma si Mottramová, podľa ktorej podobne vysoké teploty nezažila Arktída od 50. rokov minulého storočia.

Grónsko tento rok zažilo už 61 hodín bez mrazov, čo je až trikrát viac ako v predošlých rokoch. Na Sibíri sa ortuť teplomera vyhupla až o 35 stupňov Celzia nad historický priemer a v Beringovom mori sa len počas niekoľkých dní roztopila tretina ľadu. Vedci sa obávajú naplnenia najhorších predpovedí klimatických zmien.

"Ide o anomáliu medzi anomáliami ... ukazuje to, ako stále pokúšame rozzúrené zviera, ktorým je naša klíma. V zálohe sú aj ďalšie prekvapenia," zveril sa denníku The Guardian Michael Mann z univerzity v Pensylvánii.

"Arktída bola vždy považovaná za ukazovateľ otepľovania, ktoré spôsobujú ľudia. A vysiela jasné varovanie," dodáva expert.

Panujú obavy, že otepľovanie narúša polárny vír
Hoci môže ísť len o ojedinelú udalosť, panujú obavy, že globálne otepľovanie narúša polárny vír, teda prudký vietor, ktorý udržuje v Arktíde zimu tým, že odkláňa iné vzdušné masy. Vír je závislý od teplotných rozdielov v Arktíde a v oblastiach s miernym podnebím.

Tieto rozdiely sa však znižujú, pretože severný pól sa v súčasnej dobe otepľuje rýchlejšie ako ostatné miesta na Zemi. Kým priemerná teplota sa na Zemi zvýšila o jeden stupeň, v Arktíde je to až o tri stupne. Podľa niektorých vedcov sa polárny vír stáva menej stabilným, nasáva viac teplého vzduchu a chladnejšie fronty, ktoré teraz zažíva Británia alebo severná Európa, ženie inam.

Podľa odborníkov tak s otepľovaním Arktídy môžeme v nasledujúcich rokoch očakávať aj bezprecedentné meteorologické javy. "Tieto teplotné javy bez pochyby spôsobia ťažkosti ľuďom i prírode. Posuny snehu a dažďa, topenie a námrazy vytvoria na zemi ľadový povrch, napríklad pre zvieratá tak bude ťažké nájsť potravu," tvrdí dánsky meteorológ Jesper Theilgaard.

Niektorí odborníci však zároveň upozorňujú, že prisudzovať podobným teplotným výkyvom väčší význam je zatiaľ predčasné.

Sibírsky medveď kráča Európou
Súčasná vlna mrazov, ktorá si v rôznych krajinách vyslúžila mediálne prezývky ako "Beast from the East" (Beštia z Východu), "sibírsky medveď" či "snežné delo", ďalej trápi Európu.

Britskí hasiči museli v noci vyslobodzovať autá uviaznuté na zasnežených cestách a riešiť mnoho dopravných nehôd. Mrzne tiež vo Francúzsku, ktoré si však podľa tamojších meteorológov to najhoršie odbilo už v utorok. Juh krajiny sa borí so snehom a ľadom. V Írsku začal platiť najvyšší možný stupeň výstrahy pred extrémnym počasím. Tamojší meteorológovia očakávajú silnú zimnú búrke.

Ďalšie výdatné sneženie dorazilo do častí Škótska, severného, južného a juhovýchodného Anglicka i Londýna. V niektorých oblastiach má napadnúť dohromady až 40 centimetrov snehu. Úrady varovali vodičov, aby pokiaľ možno nejazdili.

Podobne ako v utorok nastali komplikácie v pozemnej i leteckej doprave. Na najväčšom londýnskom letisku Heathrow bolo v stredu zrušených vyše sto letov. Na letisku v škótskom Glasgowe je úplne pozastavená prevádzka, podobne ako na letisku London City na východe britskej metropoly.

Mráz ďalej zviera aj Nemecko. Teplota na pobreží Baltského mora klesla v noci až k mínus 20 stupňom, rovnakú teplotu namerali aj v Sasku. Na najvyššej hore Nemecka Zugspitze ortuť teplomera klesla dokonca k 24 stupňom pod nulou, utorkový rekord tak však nepadol, informovala agentúra DPA. Komplikácie v doprave hlásené nie sú.

01 - Modified: 2024-04-18 14:12:56 - Feat.: - Title: Českí meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu 02 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-07 10:41:26 - Feat.: - Title: Vedci v USA testujú novú metódu boja s otepľovaním. Snažia sa odrážať slnečné svetlo v atmosfére 05 - Modified: 2024-04-03 11:02:20 - Feat.: - Title: Klimatická zmena spomaľuje rotáciu Zeme, ale nie dosť. Čaká sa odčítanie sekundy
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:03