StoryEditor

Klimatická zmena môže ovplyvniť duševné zdravie

09.03.2018, 12:35
Autor:
sansan
Klimatická zmena môže ovplyvniť duševné zdravie mnohými spôsobmi, hovorí americký expert.

Ľudia sa dostávajú do stresu, keď sa stretávajú s problémom veľkosti klimatických zmien, povedal pre Edmonton Journal Patrick Kinney, profesor na Bostonskej univerzite. 

Veľkým problémom v Kanade sú podľa neho požiare. "Klimatická zmena spôsobuje, že požiare sú výraznejšie. Sú stále väčšie, trvajú dlhšie." Okrem toho, že spôsobujú kardiovaskulárne a respiračné problémy zo znečisteného ovzdušia, môžu prinútiť ľudí, aby opustili svoje domovy, ako to bolo vo Fort McMurray v roku 2016. "Odišli zo svojich domovov a niekoľko mesiacov žili niekde inde. To je veľmi stresujúce. Trauma, ku ktorej dochádza, a zmena vášho každodenného života, na to všetko majú dopad takéto extrémne udalosti," povedal.

Severné zemepisné šírky sa otepľujú a budú otepľovať rýchlejšie ako zvyšok sveta, uviedol William Solecki, profesor na City University of New York.

Kanadská lekárska asociácia vo svojej správe o klimatických zmenách a ľudskom zdraví uviedla, že klimatická zmena je čoraz viac uznaná ako významná hrozba pre spoločnosť a má potenciál byť jednou z najväčších hrozieb pre ľudské zdravie v 21. storočí. "Veľa účinkov na zdravie môže vzrásť v ďalších desaťročiach," píše sa v správe.

Veľký nárast chorôb

Medzi možné dôsledky patrí zvýšená úmrtnosť, choroby a zranenia spôsobené horúčavami a inými extrémnymi poveternostnými udalosťami, o 260 miliónov až 320 miliónov ďalších prípadov malárie, ktoré boli predpovedané do roku 2080, pričom horúčkou dengue bude ohrozených šesť miliárd ľudí. Narastie podvýživa, bude viac záplav, súch, potravinových a vodných chorôb a negatívnych zdravotných dopadov znečisteného ovzdušia. Zvýši sa tým kardio-respiračná chorobnosť a úmrtnosť, astmy a alergény.

Pozorované výpočty otepľovania pre severné zemepisné šírky sú medzi jedným a dvoma stupňami Celzia. "A hoci sa to môže zdať málo, nárasty majú obrovský rozdiel. Dokonca aj jeden stupeň Celzia sa premieta do každodenných posunov, predlžovania vegetačného obdobia, miery vyparovania. Potom sú tu aj sezónne zmeny," povedal Solecki.

Kinney povedal, že ak teplota niečieho tela stúpne o jeden alebo dva stupne, znamená to, že sa deje niečo vážne, ale samotný nárast teploty neznamená celý príbeh. "Podobne je to s podnebím. Teplota je len jedným ukazovateľom veľmi zložitého klimatického systému."

Napríklad, keď sa mení vegetačná sezóna, mení sa aj živobytie. Tieto zmeny sú tiež sprevádzané nárastom chorôb prenášaných komármi a infekčných ochorení, ktoré môžu pochádzať z rozmrazujúceho sa permafrostu. Solecki povedal, že dôsledky klimatickej zmeny budú nerovnomerné a najzraniteľnejšími budú veľmi mladí, veľmi starí a nedávni prisťahovalci.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 02 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 04:06