Pixabay
StoryEditor

Ľad z Grónska odhalil vzostup a pád Rímskej ríše

24.05.2018, 16:35
Autor:
sansan
Súčasní ľudia nie sú jediní, ktorí znečistili ovzdušie. Pred dvoma tisíckami rokov Rimania tavili drahé rudy v hlinených peciach, extrahovali striebro a chŕlili olovo do oblohy.

Niektoré časti olova sa usadili na ľadových čiapočkách v Grónsku a zmiešali sa so stále akumulačnými vrstvami ľadu. Teraz vedci, ktorí študujú každoročné ložiská týchto vrstiev ľadu, zistili, že vzrasty a poklesy v znečisťovaní olova počas rímskej éry odzrkadľujú načasovanie mnohých historických udalostí vrátane vojen, v ktorých bojoval Julius Caesar, píše magazín Science.

"Úroveň podrobností je ohromujúca", hovorí Dennis Kehoe, učenec rímskej ekonomickej histórie a práva na Tulane University v New Orleans v Louisiane, ktorý sa na štúdii nezúčastnil. To, čo naňho naozaj zapôsobilo, bolo, ako úzko čísla znečistenia olovom súvisia, s tým čo starí historici vedia o rozmachu a kolapse rímskej ekonomiky - systému postaveného na striebornej minci známej ako denár. "Je to naozaj nárast a pokles menového systému založeného na striebre," hovorí. "Ceny sa počítali v striebre, takže museli mať striebro."

Vedci vedia o vzraste znečistenia olovom v rímskom období už od deväťdesiatych rokov 20. storočia. Vtedy výskumníci merali hladiny olova na niekoľkých miestach pozdĺž jadier extrahovaných z ľadovcov v Grónsku, pričom každé meranie predstavuje dvojročné obdobie. Neskoršie štúdie potvrdili rovnaký vzorec v pôdnych vzorkách z rašelinísk v Španielsku, Škótsku a na Faerských ostrovoch. Tieto štúdie však nedokázali zistiť, ako sa ročne menilo znečistenie spôsobené olovom.

A tak sa Andrew Wilson, archeológ na univerzite v Oxforde v Spojenom kráľovstve a odborník na rímsku éru, spojil s odborníkmi na ľadové jadrá, aby získal úplnejší obraz. Tím meral hladiny olova pozdĺž zhruba 400 metrového prierezu grónskeho ľadu. Ľad roztavili kúsok po kúsku z jedného konca na druhý a odobrali ľadovú taveninu na analýzu - získali okolo 12 meraní za rok počas rímskej éry. Nie všetky príčiny boli spôsobené znečistením súvisiacim s tavením rudy, niektoré pochádzali z prirodzene sa vyskytujúceho prachu a sopečných emisií, ktoré výskumníci odpočítali z celkového počtu olova.

Výsledkom je neuveriteľne podrobná 1900-ročná časová línia znečistenia rímskym olovom. toto znečistenie bolo najväčšie počas vzostupu Rímskej ríše. Ale po tom, čo ju zasiahla starodávna pandémia,  znečistenie olovom náhle kleslo späť na úroveň pred Rímanmi a zostalo tak 500 rokov. Pokles znečistenia olovom sa vyskytol aj v polovici rímskej éry, najmä keď v Španielsku vypukla vojna.

Na základe modelov cirkulácie vzduchu si tím myslí, že znečistenie Rímskej ríše, ktoré ročne dosahuje takmer milión gramov olova uloženého na meter štvorcový, pochádza väčšinou zo západnej časti rímskeho impéria v západnej a severnej Európe. "Na porovnanie, množstvo olova, ktoré dopadlo na Grónsko, je zhruba 50-krát nižšie ako v roku 1900," hovorí Joe McConnell, environmentálny vedec na výskumnom inštitúte pre výskum púští v Rene v Nevade a hlavný autor štúdie.

01 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 02 - Modified: 2024-03-26 13:27:56 - Feat.: - Title: Rýchlosť topenia grónskeho ľadovca môže predpovedať letné počasie v Európe, hovorí vedkyňa 03 - Modified: 2024-02-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Ľad sa rýchlo topí a prichádza k invázii vegetácie. Zelené Grónsko je však hrozbou pre svet 04 - Modified: 2024-02-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Konečne dobrá správa pre planétu? Grónsko pohltí viac metánu, než ho vypustí do ovzdušia 05 - Modified: 2024-01-31 22:38:53 - Feat.: - Title: Grónsko pohltí viac metánu, než ho vypustí do ovzdušia
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 22:47