Obyvatelia pri pohľade na prvý ľadovec v sezóne, pri prechádzke južným brehom, známym tiež ako "Iceberg Alley", neďaleko Ferryland Newfoundland, Kanada 16. apríla 2017.REUTERS / Jody Martin
StoryEditor

Pritiahneme si ľadovec. Kapské mesto chce vyriešiť problém sucha metódou pripomínajúcu skôr sci-fi

14.07.2018, 00:00
Nápad ako zo scenára katastrofického filmu sa zrodil v hlave Nicka Sloana, 57 ročného zambijského experta na záchranné akcie.

Čistej, pitnej vody je na zemi viac, než koľko vidíme prúdiť riekami a rybníkmi. Jej veľká časť totiž leží zamrznutá v ľadovcoch okolo oboch zemských pólov. A práve tento prirodzený rezervoár sa možno stane súčasťou riešenia, ktoré hľadajú Juhoafričania z Kapského Mesta kvôli zmenšujúcej sa zásobe vody.

Nápad ako zo scenára katastrofického filmu sa zrodil v hlave Nicka Sloana, 57 ročného zambijského experta na záchranné akcie. Sloan by chcel starostlivo vybraný ľadovec izolovať pomocou textilného plátna, aby zamedzil jeho topeniu a odtiahnuť ho na pobrežie Kapského Mesta.

Cesta by mala zabrať až tri mesiace a merať by mala bezmála dvetisíc kilometrov. Počas nej by pohyb ľadovca smerom ku Kapskému Mestu zabezpečoval jeden supertanker a dva remorkéry, ktoré by zužitkovali prirodzené oceánske prúdy.

Šialenosť? Podľa Sloana len na prvý pohľad. "Šialené je to, len keď o tom počujete prvýkrát. Ale keď sa zameriate na jednotlivé detaily, už to tak šialené nie je," povedal eventuálny mozog celej operácie americkej televízii CBS.

Výhodnejšie riešenie ako odsoľovanie

"Keď sme to navrhli vláde koncom minulého roka, mali to za bláznivý nápad," pripustil Sloan pre CNN. Tomu sa už pritom podobný husársky kúsok podaril, keď uskutočnil záchrannú akciu havarovanej talianskej výletnej lode Costa Concordia.

Masa ľadu by podľa plánov mala byť až 800 metrov dlhá, okolo pol kilometra široká a na výšku by mala mať až 230 metrov. Takýto zmrznutý gigant vážiaci 70 tisíc ton by potom vyprodukoval 40 miliónov galónov vody na každý deň v roku, čo je zhruba denná spotreba 1,2 milióna obyvateľov Prahy.

V prípade Kapského mesta sa jedná o tretinu celkovo potrebnej vody, čo robí z ľadovca oveľa výhodnejšie riešenie ako odsoľovanie morskej vody. Ľadovce sa navyše skladajú z čistej vody, a tá by preto potrebovala len minimum úprav, než by sa dostala k Juhoafričanom. Celá operácia by však bola pravdepodobne veľmi nákladná, sám Sloane akciu vyčíslil na 130 miliónov dolárov.

Nákladné, ale lepšie ako zažiť "deň nula"

Obyvatelia Kapského Mesta sa síce zrejme tesne vyhli "dňu nula", kedy im mali kohútiky definitívne vyschnúť. Napriek tomu nie je nebezpečenstvo zďaleka zažehnané a miestami krízové opatrenia trvajú ďalej. V hoteloch majú napríklad návštevníci povolené maximálne 90 sekundové sprchy, vo verejných zariadeniach sú zase odmontované kohútiky a cisterny s vodou križujú rušné ulice.

Nápad riešiť nedostatok vody ľadovcom mali už vlani v Spojených arabských emirátoch, vtedy ale projekt zlyhal kvôli nedostatku financií. Vážnosť krízy ale naznačuje, že Sloanová vízia by možno skutočne mohla jedného ľadového obra k brehom Juhoafrickej republiky pritiahnuť.

01 - Modified: 2023-12-08 10:31:35 - Feat.: - Title: Na Slovensku žije vyše pol milióna ľudí bez bezpečného prístupu k pitnej vode, tvrdí poslanec PS 02 - Modified: 2023-11-25 14:30:00 - Feat.: - Title: Najväčší ľadovec sveta sa po desaťročiach opäť pohol. Má namierené do južného Atlantiku 03 - Modified: 2023-11-24 14:04:45 - Feat.: - Title: Najväčší ľadovec sveta sa po desaťročiach dal do pohybu. Vietor a morský prúd ho unášajú preč od Antarktídy 04 - Modified: 2023-09-11 20:22:46 - Feat.: - Title: Rakúsky ľadovec vydal telo muža, ktorý bol nezvestný 52 rokov 05 - Modified: 2023-09-03 08:49:03 - Feat.: - Title: Najväčší ľadovec Adamello sa od roku 2015 zmenšil o 50 hektárov
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 01:49