Pixabay
StoryEditor

Vo vnútri Zeme sú biliardy ton diamantov. Ale nedostaneme sa k nim

20.07.2018, 00:01
Autor:
thethe
V litosférickom podloží Zeme odhadujú vedci tisíce biliónov ton diamantov. Zamerali ho pomocou zvukových vĺn. Dodávajú však, že súčasné technológie nám neumožňujú sa k nálezu dostať.

Na zemskom povrchu majú jeho gramy horibilné sumy, pod našimi nohami pritom ležia tisíce biliónov ton. Tím vedcov z niekoľkých univerzít objavil pomocou zvukových vĺn ohromné ložiská diamantu v jadre tektonických dosiek, píše Technet.cz.

"V geologickom meradle je to relatívne bežná súčasť Zeme. Je to oveľa väčšie množstvo, než sme doteraz predpokladali, ale nedostaneme sa k nemu," hovorí jeden z autorov štúdie Ulrich Faul z Massachusettského technologického inštitútu (MIT).

Ložiská ceneného nerastu zamerali vedci v litosfére, konkrétne v podloží kratónov (ako sú napríklad pevninské štíty), ku ktorých zloženiu prispievajú odhadom medzi jedným a dvomi percentami. Diamantové "korene" podľa nich siahajú až do hĺbky tristo kilometrov.

Nie je to však stopercentne diamant. Ide len o odhad (hoci podľa štúdie veľmi presný), plynúci z výsledku merania. Vedci použili pre zameranie zvukové vlny, ktoré sa šíria rôznou rýchlosťou v závislosti od materiálu, ktorým prenikajú. Výsledok ovplyvňuje hustota, zloženie i teplota. Všimli si, že pri prienikom časti kratónov znateľne zrýchľujú.

V laboratóriu pri experimentoch vysielali zvukové vlny skrze rôzne horniny a nerasty a zistili, že najbližšie k zachyteným dátam je hornina obsahujúca jedno až dve percentá diamantu. "Diamanty sú zaujímavé z viacerých dôvodov. Jedným z nich je, že rýchlosť zvuku je v nich dvakrát vyššia ako v najčastejším minerálu vrchného plášťa olivínu," vysvetľuje Faul. Spolu s odhadom hmotnosti kratónov s tímom vypočítal, že dolné časti kratónov obsahujú približne 1016 ton diamantu.

"Prešli sme všetky možnosti, zo všetkých uhlov a toto je jediné možné vysvetlenie," uzatvára Faul. Takmer s istotou môžeme tvrdiť, že pod nami sú biliardy ton diamantu. S rovnakou pravdepodobnosťou však možno dodať, že sa k nim v blízkej budúcnosti nedostaneme. Ich prevažná časť je totiž v hĺbke od 150 do 250 kilometrov, teda mimo ľudský dosah.

01 - Modified: 2023-09-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské diamanty sú večné napriek vojne a sankciám. A vďaka Belgicku 02 - Modified: 2023-06-17 16:12:19 - Feat.: - Title: Zakáže Západ diamanty z Ruska? Na trhu vládne nervozita, Moskve s vývozom do sveta pomáhajú Indovia 03 - Modified: 2023-05-28 12:58:41 - Feat.: - Title: Indický chrám ukrýva poklad za bilión dolárov. Údajne ho chráni kliatba a ak sa otvorí siedma komora, svet postihne katastrofa 04 - Modified: 2022-04-25 13:39:29 - Feat.: - Title: Zlato ako istá a výnosná investícia? Pozor na riziká, ktoré drahý kov prináša 05 - Modified: 2021-10-25 06:02:48 - Feat.: - Title: Zásoby diamantov najväčšieho ťažiara na svete sú na historickom minime. Dodávky budú obmedzené
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 17:40