Možno veľmi nevnímate okolité prostredie, v ktorom žijete, ale vedzte, že môže mať zásadný vplyv na stav pokožky a prispievať k výskytu hlbokých aj jemných vrások. "Znečistenie je ďalším environmentálnym faktorom, ktorý prispieva k poškodeniu pleti voľnými radikálmi," upozornila doktorka Maral K. Skelseyová, dermatologička a riaditeľka dermatologického chirurgického centra vo Washingtone. Štúdia z roku 2010 zverejnená v časopise Journal of Investigative Dermatology ukázala, že ženy, ktoré žili v mestskom prostredí, mali viac vrások a stareckých škvŕn než ženy žijúce vo vidieckych oblastiach. Ak bývate v husto osídlenom meste, doktorka Skelseyová radí predovšetkým dôkladnú očistu tváre každý večer pred spaním, aby ste odstránili znečistenie, ktoré cez deň priľne na kožu. Dermatologička Jana Votrubová z kliniky Esthetic Medical doplnila, že ženy v mestách sú síce viac vystavené vplyvu znečisteného prostredia, ale na vidieku zase ženy častejšie pracujú vonku, kde ich viac ohrozuje takzvaný fotoaging čiže starnutie pleti spôsobené slnkom. Lekárka Votrubová radí bojovať proti znečistenému prostrediu dostatočným príjmom tekutín, pravidelným čistením pleti a jej hydratáciou, pravidelným používaným fotoprotekcie a vyhýbaním sa zadymenému prostrediu.Pixabay
StoryEditor

Štúdia: Znečistený vzduch poškodzuje poznávacie schopnosti

31.08.2018, 00:01
Autor:
sansanČTKČTK
Chronické vystavenie sa znečisteniu ovzdušia by mohlo súvisieť s kognitívnou výkonnosťou, tvrdí nová štúdia v Číne.

Výskumníci sa domnievajú, že negatívny vplyv sa zvyšuje s vekom a najviac postihuje mužov s nižším vzdelaním.

Americko-čínska štúdia počas štyroch rokov monitorovala matematické a slovné zručnosti približne 20-tisícov ľudí v Číne. Jej výsledky majú podľa skúmajúcich vedcov celosvetový význam, pričom viac ako 80 percent mestskej populácie na svete dýcha nebezpečnú úroveň znečisteného ovzdušia.

Štúdia uverejnená v časopise americkej Národnej akadémie vied bola založená na meraniach oxidu siričitého, oxidu dusičitého a častíc s priemerom menších ako 10 mikrometrov, kde žili účastníci. Nie je však jasné, ktorá z týchto troch škodlivín mala na výsledok štúdie najväčší vplyv. Neboli do nej totiž zahrnuté oxid uhoľnatý, ozón a väčšie častice.

Neviditeľný zabijak

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) hovorí o neviditeľnom zabijakovi, ktorý ročne pripraví predčasne o život odhadom sedem miliónov ľudí.

"Poskytujeme dôkaz, že vplyv znečistenia ovzdušia na slovné testy sa stáva výraznejším, keď ľudia starnú, najmä u mužov a menej vzdelaných," uviedla štúdia. Znečistenie podľa nej tiež zvyšuje riziko degeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba a iné formy demencie.

„Použitá vzorka umožnila zistiť vplyvy znečistenia vzduchu na ľudí s ich pribúdajúcim vekom. Výsledky opisujúce vplyv počas životného behu sú úplne nové,“ povedal jeden zo spoluautorov štúdie Xi Chen z univerzity v Yale.

Už aj predchádzajúce štúdie ukázali, že znečistenie ovzdušia malo negatívny vplyv na kognitívne schopnosti študentov. Nové testovanie bolo vykonané v rokoch 2010 až 2014 u osôb starších ako desať rokov. Kognitívne schopnosti sa merali na základe 24 štandardizovaných matematických úloh a 34 slovných poznávacích úloh.

"Táto najnovšia štúdia sa zhoduje s predchádzajúcimi výskumami. Nové je na nej ale to, že sa zameriava na situáciu v Číne a na fakt, že v porovnaní s predchádzajúcimi štúdiami je veľmi podrobná. Nové je aj to, že rozlišuje podľa pohlavia a podľa veku," povedal Derrick Ho z hongkonskej technickej univerzity. Zameral sa pritom na extrémne podmienky ako je smog a ich vplyv na zdravie.

Riziko depresie

Predpokladá sa že mnohé znečisťujúce látky priamo ovplyvňujú chémiu mozgu rôznymi spôsobmi, častice môžu napríklad prenášať toxíny cez malé priechody a priamo vstúpiť do mozgu. Niektoré znečisťujúce látky môžu tiež mať psychologické účinky, čím sa zvyšuje riziko depresie.

Zo štatistík vyplýva, že znečistené ovzdušie predvlani vo svete zabilo 4,2 milióna ľudí a každoročne kvôli nemu zomiera predčasne sedem miliónov ľudí. Okolo 91 percent svetovej populácie žije v prostredí, kde škodliviny prevyšujú normy odporúčané WHO. Medzi dvadsiatimi najviac znečistenými mestami je 14 indických, pričom na prvom mieste zoznamu je Kanpur. Znečistený vzduch dýcha vo svete deväť z desiatich ľudí.

Štúdia v závere konštatuje, že zistenia o škodlivom vplyve znečisteného ovzdušia na kognitívne schopnosti, najmä potom na mozog starnúcej populácie, naznačuje, že môže mať na spoločnosť oveľa väčší vplyv, než sa doteraz myslelo. Xi Chen z univerzity v Yale upozornil, že u starších ľudí - v štúdii u tých nad 55 rokov - je vplyv škodlivín ťažké zmierniť. Ide totiž o účinky, ktoré sa kumulujú s vekom.

01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-03-30 22:28:31 - Feat.: - Title: Meteorológovia vyhlásili v Česku smogovú situáciu, dôvodom je piesok zo Sahary 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 05 - Modified: 2024-02-26 11:36:42 - Feat.: - Title: Mali byť ekologické, vyvolali však opačné správanie. Akú stopu za sebou nechávajú trendové hrnčeky?
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 07:28