Klimatické zmeny v budúcnosti negatívne ovplyvnia ceny piva
Pivo sa v budúcnosti rovnako ako čokoláda, káva a víno môže stať obeťou klimatických zmien, ktoré povedú až k dvojnásobnému zvýšeniu jeho priemernej ceny.

Uvádza to medzinárodná skupina vedcov v správe, ktorú zverejnil odborný časopis Nature Plants. Vinníkom budúceho zdražovania má podľa vedcov byť nedostatok jačmeňa vplyvom vysokých teplôt a sucha.
Produkcia jačmeňa, jednej zo základných surovín pre výrobu piva, sa v budúcnosti v dôsledku klimatických zmien zníži, uvádza správa. Straty môžu dosiahnuť až sedemnásť percent v porovnaní s terajšou úrovňou.
Cena piva sa v dôsledku tohto trendu v priemere zdvojnásobí, a to po odpočítaní inflácie. V niektorých krajinách, napríklad v Írsku, vzrastie až trojnásobne.
Vedci podľa agentúry AP dávno vedia, že jačmeň je jednou z najzraniteľnejších plodín. Zverejnená štúdia ale tento fakt prezentuje v dramatických súvislostiach, zhodujú sa experti.
Práve opis dôsledkov globálneho otepľovania na príklade piva je podľa nich cesta, ako čo najviac rozšíriť povedomie o zmenách klímy.
K výrobe piva sa používa necelá pätina celkovej svetovej úrody jačmeňa, uvádza AP. V takých krajinách, ako sú Spojené štáty, Brazília alebo Čína, sú to až dve tretiny.
Ak podľa vedcov budú emisie skleníkových plynov vypúšťané do ovzdušia v doterajších objemoch, vplyv klímy na pestovanie jačmeňa poškodí jeho úrodu do konca storočia nie raz za desať rokov, ale raz za dva roky.