StoryEditor

Dve ľadové kryhy fascinujú celý svet pravými uhlami. Pozrite sa sami

29.10.2018, 13:02
Americká agentúra NASA natočila ľadovú kryhu, ktorá na prvý pohľad zaujme obdĺžnikovými rysmi. Hoci uchvátila široké publikum, vedci uisťujú, že na nej nič zvláštne nie je. Ale skutočne zaujímavé fakty o ľadovej pokrývke neďaleko Antarktídy toľko ľudí nezaujímajú. Tak NASA našla ešte ďalší obdĺžnik.

Globálne otepľovanie, vplyv rozpúšťania ľadovej pokrývky južného pólu na schopnosť oceánu absorbovať CO2, sledovanie a monitorovanie antarktického ekosystému, to všetko a ešte viac má za cieľ misia NASA Operation IceBridge, najstarší monitorovací program svojho druhu. Do svetových médií sa však podľa Technet.cz agentúra neprebojovala svojimi polárnymi letmi (48 retweetov) ani satelitnou analýzou sibírskej vegetácie (30 retweetov). 

Ale stačilo tweetnuť snímku ľadovej kryhy, ktorá vyzerá nezvyčajne obdĺžnikovo, a snímka vytvorená počas letu DC-8 nad Weddellovým morom z 16. októbra si vyslúžila vyše desaťtisíc retweetov a dostala sa do svetových médií od seriózneho BBC až po bulvárne Daily Mail.

Kryha na fotografii má podľa odhadov dlhšiu stranu cez kilometer dlhú. Tweet si získal ohromnú popularitu a čoskoro sa o "záhadný ľadovec" začali zaujímať médiá, ktoré vycítili, že by konečne mohli "ukázať, čo robia tí vedci" spôsobom, ktorý by publikum zaujímal. A hoci NASA čoskoro vysvetlila, že tento ľadový útvar vlastne nie je ničím zaujímavý, už bolo neskoro. Všetci chceli hovoriť len o tom, ako je možné, že sa tento útvar toľko blíži pravidelnému obdĺžniku.

​Nakoniec teda NASA pristúpila na hru médií a dala ľuďom to, po čom túžia. Citát vedca Jeremyho Harbeck, ktorý ostro ohraničený "pravouhlý" ľadový útvar zachytil: "Hovoril som si, že je to celkom zaujímavé. Často vidím ľadovce s celkom ostrými hranami, ale ešte som asi nevidel taký, kde boli dva rohy v pravom uhle ako v tomto prípade." Podľa neho sa kryha odtrhla z útvaru Larsen C.

A čo viac, Harbeck sa pohrabal vo svojich záberoch a vylovil ďalší, skoro rovnako obdĺžnikový ľadovec. Pretože obdĺžnikové ľadovce sú evidentne to, čo si ľudia žiadajú.

Jeremy Harbeck a jeho kolegovia sa trochu obávali, aby verejnosť nezískala dojem, že hlavnou náplňou misia je hľadanie zaujímavo tvarovaných ľadovcov. Preto vysvetlil: "Oveľa skôr som chcel zachytiť ľadovec A68, nad ktorým sme prelietavalo. Ten obdĺžnikový mi len prišiel neobvyklý, tak som len tak pre zaujímavosť cvakol pár snímok."

Ale to nie je pre médiá také zaujímavé. A tak išiel Harbeck späť do svojich záberov a našiel tam druhý "obdĺžnik", síce nie tak obdĺžnikovitý, ako ten, ktorý ho preslávil, ale stále to stačilo na veľký článok "NASA našla DRUHÝ obdĺžnikový ľadovec" v Daily Mail.

Jeden by si skoro myslel, že sa NASA vydala lietadlom k južnému pólu, aby hľadala smiešny ľadovec. No povedzte, to nemajú nič lepšie na práci?

Vedci to niekedy majú pri komunikácii s verejnosťou dosť ťažké. Keď prezentujú svoju prácu, znie to nudne. Keď potom verejnosť narazí na niečo zaujímavé, nevedia vedci, či tomuto dopytu vyhovieť a riskovať, že si ľudia urobia falošnú predstavu o náplni ich práce, alebo túto požiadavku ignorovať, čím prepasú príležitosť zvýšiť vedeckú gramotnosť populácie. Ale aspoň sme si zopakovali, že obdĺžnik má štyri pravé uhly a že Antarktída je na južnom póle.

01 - Modified: 2023-11-25 14:30:00 - Feat.: - Title: Najväčší ľadovec sveta sa po desaťročiach opäť pohol. Má namierené do južného Atlantiku 02 - Modified: 2023-11-24 14:04:45 - Feat.: - Title: Najväčší ľadovec sveta sa po desaťročiach dal do pohybu. Vietor a morský prúd ho unášajú preč od Antarktídy 03 - Modified: 2023-09-11 20:22:46 - Feat.: - Title: Rakúsky ľadovec vydal telo muža, ktorý bol nezvestný 52 rokov 04 - Modified: 2023-09-03 08:49:03 - Feat.: - Title: Najväčší ľadovec Adamello sa od roku 2015 zmenšil o 50 hektárov 05 - Modified: 2023-08-18 14:37:32 - Feat.: - Title: Aktivisti vezú z Grónska do Španielska kus ľadovca, aby burcovali. Rozhnevali ekológov
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:56