StoryEditor

Klimatická zmena ukázala silu. Pod vodou zmizol ďalší ostrov

08.11.2018, 23:01
Autor:
sansan
Malý ostrov pri pobreží Japonska Esanbe Hanakita Kojima zmizol v oceáne, bez toho, aby si to niekto všimol.

Z jeho potopenia vinia kombináciu vetra a dosahov ľadovej smršte, uviedol server Business Insider.

Hoci samotný ostrov bol veľmi malý, predstavoval západný okraj spornej ostrovnej reťaze medzi Japonskom a Ruskom. Túto Ruskom kontrolovanú oblasť známu ako Kurilské ostrovy Japonsko nazýva Severné teritóriá.

Takže teraz sa japonské územie zmenšilo asi o pol kilometra. Esanbe Hanakita Kojima bol vzdialený 500 metrov od brehu Sarufutsu, dediny na okraji ostrova Hokkaido. Na zmiznutie ostrova upozornil až autor obrázkovej knihy o „skrytých“ ostrovoch Hiroshi Shimizu, keď navštívil Sarufutsu.

Na Havaji zúril hurikán

Esanbe Hanakita Kojima však nie je jediný ostrov, ktorý v tomto roku pohltilo more. Takzvaný Východný ostrov na Havaji v októbri postretol podobný osud.

V tomto prípade bolo z jeho zániku obviňované zvýšenie hladiny mora spôsobené silným hurikánom Walaka, zatiaľ čo pri Esanbe Hanakita Kojimu sa zmiznutie pripisuje prírodným silám erózie.

Asi pol kilometra dlhý a 121 metrov široký Východný ostrov (na snímke) bol druhým najväčším ostrovom vo French Frigate Shoals, atole v ďalekom západnom dosahu havajského súostrovia.

Napriek svojej veľkosti ostrov zohral dôležitú úlohu pre voľne žijúce živočíchy, vrátane kriticky ohrozených tuleňov druhu monachus, ktorý má len 1 400 jedincov. Od ostrova záviseli aj zelené morské korytnačky a morské vtáctvo, ako napríklad albatrosy.

Ostrovu hrozilo vždy len malé riziko, že by ho zmietol silný hurikán. Ale klimatická zmena spôsobuje, že oceán a atmosféra sa zahrievajú, takže búrky sa zhoršujú. Hurikány sa pohybujú ďalej na sever do zemepisných šírok, kde kedysi ležal Východný ostrov.

Ohrozené bariérové ostrovy

K Esanbe Hanakita Kojima na pobreží Japonska sa teraz chystá pobrežná stráž, aby potvrdila, že ostrov skutočne zmizol. Ostrov bol jedným zo 158 ostrovov, ktoré Japonsko oficiálne pomenovalo v roku 2014 v snahe rozšíriť a objasniť jeho územný dosah, pričom Rusko urobilo podobný krok. Krajiny majú záujem upierať si nárok na ostrovy s cennými prírodnými zdrojmi, vrátane plynu a ropy.

Kurilské ostrovy alebo Severné teritóriá, oddeľujúce Ochotské more od severného Pacifiku, zostávajú pod ruskou jurisdikciou, prinajmenšom až kým z mapy zmizne ďalší ostrov.

Rastúce hladiny morí spôsobené klimatickou zmenou ohrozujú mnohé vzdialené ostrovy, aj keď tie v tomto konkrétnom regióne nie sú v bezprostrednom ohrození. Vietor a vlny sú tiež hrozbou a vedci sa obávajú možného vplyvu zvýšenej aktivity búrok a erózií na bariérové ostrovy, ktoré pomáhajú chrániť pobrežie pevniny pred náporom počasia.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 21:24