Reuters
StoryEditor

Znečistenie znižuje produktivitu, tvrdia vedci

31.01.2019, 12:30
Autor:
ČTKČTK
Všetci vieme, že znečistenie životného prostredia škodí zdraviu, ale len málokto vie, že aj zlá kvalita vzduchu znižuje produktivitu práce a škodí nielen pracovníkom, ale aj podnikom, píše denník La Repubblica.
Štúdia vypracovaná ekonómami zo Singapurskej národnej univerzity ukázala, že pracovné schopnosti robotníkov z dvoch textiliek v Číne, z ktorých jedna je v provincii Che-nan a druhá v provincii Ťiang-su, klesajú o jedno percento vždy, keď koncentrácia jemného prachu na pracovisku vystúpi o desať mikrogramov na meter kubický v 25 po sebe nasledujúcich dňoch.

Po prekonaní byrokratických prekážok dosiahli autori štúdie povolenie na prístup k údajom o kvalite vzduchu v podnikoch. A pretože v oboch továrňach sú robotníci platení podľa vykonanej práce, ktorá bola každodenne starostlivo vyhodnocovaná, mohli vedci ľahko porovnávať pracovný výkon, čiže produktivitu, s tým, ako boli robotníci vystavovaní pôsobeniu jemných prachových častíc.

Jemné častice, ktoré majú priemer pod 2,5 mikrónu, sú indikátorom závažnosti znečistenia ovzdušia: ide o častice organického a anorganického pôvodu, ktoré sú kvapalné aj tuhé a ktoré vzhľadom k svojim malým rozmerom môžu preniknúť do hĺbky dýchacieho systému a dostať sa do krvi. Prenášajú na svojom povrchu rôzne toxické látky, ako sú kovy, sírany, dusičnany a organické zlúčeniny. Väčšina ľudí, ktorí žijú v rozvojových krajinách, je vystavená takýmto koncentráciám jemných častíc, ktoré nadnárodné zdravotnícke organizácie považujú za nebezpečné.

V oboch sledovaných čínskych textilkách sa úroveň znečistenia zo dňa na deň výrazne menila, ale celkovo bola stále vysoká. V jednej z nich koncentrácia jemných prachových častíc dosahovala priemer rovnajúci sa 85 mikrogramov na meter kubický. (Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by denné koncentrácie nemali presahovať 25 mikrogramov.)

Zaujímavým výsledkom výskumu bolo to, že negatívny dopad na produktivitu nemali denné zmeny koncentrácie jemných prachových častíc, ale trvalé vystavenie robotníkov znečistenému prostrediu. "Zistili sme, že zvýšenie koncentrácie prachových častíc o desať mikrogramov na meter kubický po 25 dní po sebe znižuje dennú produkciu o jedno percento a ohrozuje podniky aj zamestnancov," uviedol spoluautor štúdie profesor Liou Chao-ming. Jedno percento sa zdá byť málo, ale je veľmi príznačné, dodal.

Znečistenie ovplyvňuje psychiku
Prečo sa znižuje produktivita, keď znečistenie vzrastá? Singapurskí vedci predpokladajú, že v prípade vysokej koncentrácie prachových častíc je znečistenie vidieť a to môže ovplyvniť stav jednotlivca rôznymi spôsobmi. Okrem prenikania cez pľúca do krvi tú môže hrať rolu aj psychický prvok: práca v značne znečistenom prostredí po dlhú dobu môže ovplyvniť náladu či chuť pracovať.

O vzťahu znečistenia a produktivity práce existuje len málo vedeckej literatúry. Štúdia Kalifornskej univerzity z roku 2017 už preukázala, že baliči ovocia, ktorí pracujú v znečistenom prostredí, môžu vykazovať spomalenie vo svojej činnosti. Keď znečistenie prekračuje desať mikrogramov na meter kubický, ich produktivita klesá o šesť percent. V tomto prípade vedci vyhodnocovali súvislosť medzi produktivitou práce a kvalitou vzduchu v priebehu jedného dňa. Avšak čínsky výskum sledoval tú istú súvislosť po dlhšiu dobu. Zistené skutočnosti je však ešte potrebné podporiť ďalšími výskumami.

01 - Modified: 2017-11-27 14:16:40 - Feat.: 0 - Title: Globálne svetelné znečistenie narastá, ukazujú satelitné dáta
01 - Modified: 2024-03-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Len v siedmich krajinách sveta sa môžeš nadýchnuť bez obáv. Patrí medzi štátmi s čistým ovzduším aj Slovensko? 02 - Modified: 2024-02-27 16:01:21 - Feat.: - Title: Štúdia: Miera samovrážd stúpa, keď kvalita vzduchu klesá 03 - Modified: 2023-12-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Smrtiace fosílne palivá. Znečistené ovzdušie zabíja ročne milióny ľudí po celom svete 04 - Modified: 2023-11-24 18:07:53 - Feat.: - Title: Francúzsku vládu pokutovali za znečistenie ovzdušia v Paríži a Lyone 05 - Modified: 2023-11-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ich chamtivosť nás pohlcuje. 10 percent najbohatších ľudí v Európe znečisťuje ovzdušie rovnako ako polovica najchudobnejších
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:14