NASA
StoryEditor

Veľkú koralovú bariéru zasiahla záplava znečistenej vody. Je viditeľná z vesmíru

19.02.2019, 23:01
Autor:
sansan
Veľká koralová bariéra nemá chvíľu pokoja. Rok čo rok je tento jedinečný výtvor prírody ohrozovaný cyklónmi a vymieraním koralových útesov. Teraz jeho časť zaplavila znečistená voda.

Rok bohatý na zrážky v austrálskom Queenslande zapríčinil obrovskú záplavu znečistených odtokov, ktoré z mora zamierili priamo na bariéru. Satelitné snímky zobrazujú bahnité vody tiahnuce sa z rozvodnených riek od Whitsundays až po Cape Tribulation, uvádza server Science Alert.

Najbližšie útesy, ktoré sa nachádzajú asi 60 kilometrov od pobrežia, už dostihla povodňová voda, ktorá pravdepodobne dusí život po nimi. Najväčší strach spočíva v tom, že bahnité vody obsahujú bežné poľnohospodárske chemikálie, ako napríklad dusík alebo fosfor, pretože by mohli zabiť neďaleké koraly a morské rastliny. Čím dlhšie je na nich kalný povlak usadený, tým väčšie škody môže spôsobiť.

Záplavové vody by tiež mohli spôsobiť potopenie trávnatých porastov, ktoré predstavujú hrozbu pre zvieratá, ako sú korytnačky a sirény, ktoré sa spoliehajú na morskú trávu ako primárny zdroj potravy, píše The Guardian.

Vedec David Wachenfeld uviedol, že vedci už objavili niektoré oblasti na bariére, kde sa kvôli záplavám slanosť vody znížila na takmer polovicu zvyčajnej úrovne. To spôsobuje koralom a ďalšiemu morskému životu stres.

Teraz ešte nie je úplne jasné, či a aký bude mať odtok vody dopad na bariéru. V roku 2016 vybledlo 93 percent útesov Veľkej koralovej bariéry z dôvodu mimoriadne teplého počasia, pričom 50 percent z nich už uhynulo alebo umiera a niektorí si myslia, že už ich nemožno zachrániť.

Bruce Elliot, výkonný riaditeľ organizácie Great Barrier Reef Marine Park Authority povedal, že nedávne chladnejšie počasie v regióne "výrazne" znížilo šance na hromadné bielenie útesov v tomto roku v porovnaní s predchádzajúcimi predpoveďami. Povedal, že prognózy v nadchádzajúcich mesiacoch budú rozhodujúce pre určenie výsledkov pre bariéru.

01 - Modified: 2018-04-29 21:01:18 - Feat.: 0 - Title: Vyhynula už polovica Veľkej koralovej bariéry. Toto sa stane, ak umrú všetky útesy
01 - Modified: 2024-04-15 19:41:28 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2019-09-03 12:58:35 - Feat.: - Title: Veľká koralová bariéra sa možno nedá zachrániť, prognózy sú na najnižšej úrovni 03 - Modified: 2018-04-29 21:01:18 - Feat.: - Title: Vyhynula už polovica Veľkej koralovej bariéry. Toto sa stane, ak umrú všetky útesy 04 - Modified: 2017-05-09 08:39:53 - Feat.: - Title: Globálne otepľovanie si vyberá svoju daň. Veľká koralová bariéra umiera
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 21:45